Naslov Neželeno pošto prejelo 35% Slovencev od 10 do 74 let

Neželeno elektronsko pošto je v zadnjih 12 mesecih prejelo 35% posameznikov od 10 do 74 let, piše SURS.

Dobra četrtina (27%) posameznikov v opazovani starostni skupini je poročala o okužbi z računalniškim virusom ali drugim zlonamernim programjem, ki jim je povzročilo izgubo podatkov ali časa.

Med osebami od 10 do 74 let je bilo v zadnjih 12 mesecih 17% tistih, ki so se zaradi skrbi za varnost pri uporabi interneta odločili, da na spletna socialna ali profesionalna omrežja ne posredujejo osebnih podatkov.

Iz enakih razlogov se je 13% oseb odločilo, da ne kupijo blaga oz. storitev za zasebno rabo. Skrb za varno rabo interneta je 9% oseb odvrnila od uporabe bančnih storitev, prav tako pa se je 9% posameznikov odločilo proti prenašanju programske opreme, glasbe, video datotek, iger ali drugih podatkovnih datotek.

Katerega izmed varnostnih programov ali orodij je za varovanje zasebnega računalnika in podatkov uporabljalo 63% oseb v opazovani ciljni skupini. Protivirusni program je uporabljalo 58% oseb, požarni zid 53% oseb, filtriranje nezaželene elektronske pošte 39% oseb, programe za filtriranje spletnih strani 15% oseb, programe za starševski nadzor pa 4% oseb.

Med tistimi, ki uporabljajo varnostne programe, je 75 % tistih, ki jih posodabljajo vsakič, ko je dostopna nova posodobitev. Občasno jih tako ravna 20% oseb, 5% posameznikov pa nikoli ne posodablja varnostnih programov.

Med posamezniki od 10 do 74 let jih je 3% naletelo na primer, da so otroci dostopali do neprimernih spletnih strani ali da so se ti prek računalnika v gospodinjstvu povezovali z morebitnimi nevarnimi osebami.

Vir: Zdešar, Polona. Uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije v gospodinjstvih in pri posameznikih, Slovenija, 2010 - končni podatki. Stat.si, 5.10.2010

Vir slike: Trendsupdates.com

Vir SURS
Datum 11.10.2010
Print