Naslov Spletne zakladnice znanja

Količina podatkov na internetu se s časom povečuje, pojavile pa so se tudi spletne strani na področju e-izobraževanja, ki ponujajo dostop do resničnega znanja, piše Mladina.

Portali s posnetki predavanj

Portal VideoLectures.net je projekt Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Institutu Jožef Stefan in omogoča dostop posnetkov predavanj strokovnjakov in profesorjev z vsega sveta. Projekt je lani prejel nagrado »World Summit Award« v kategoriji »e-znanost in tehnologija«, ki jo podeljujejo v okviru iniciative Združenih narodov.

Obstaja več spletnih strani s posnetki predavanj z različnih univerz, kot so AcademicEarth, LectureFox in LearnersTV. Slednja poleg posnetkov predavanj nudi tudi spletne preizkuse znanja.

Znanje prek spleta širijo tudi univerze

Brezplačni ogled posnetkov predavanj ponuja tudi veliko ameriških univerz. Pionir na tem področju je bil inštitut MIT, sledile pa so mu ustanove Stanford, Harward, Yale, in Carnegie Mellon.

Te univerze ne omogočajo brezplačne pridobitve diplome in zaenkrat tega tudi ne načrtujejo, nekoliko drugačne načrte pa ima spletna stran Peer-2-Peer University, ki je e-izobraževanje zasnovala bolj formalno. Zaenkrat je še v preizkusni fazi, njeni nekajtedenski programi pa naj bi slušateljem omogočili, da vsaj zadostno obvladajo določeno področje.

Konference

Serija konferenc Technology Entertainment and Design združuje 18-minutna predavanja uglednih strokovnjakov. Vizija teh konferenc je »predstaviti ideje, ki jih je vredno širiti,« na njih pa so med drugim nastopili Richard Dawkins, Bill Clinton in Bill Gates. Od leta 2006 so številna predavanja dostopna prek spletnega portala, ki je beležil že približno 300 milijonov ogledov.

Nekoliko manjša serija konferenc DoLectures združuje ljudi, ki se ukvarjajo z zanimivimi izzivi, njena filozofija pa je k novim podvigom spodbujati še druge.

Portali z bolj splošnimi informacijami

Pri bolj splošnem iskanju podatkov na spletu je težko spregledati spletno mesto Wikipedia. Spletna skupnost Free Resource je alternativa, ki skuša dosegati večjo stopnjo kredibilnosti z ekipo učiteljev, pisateljev in novinarjev, ki pregledujejo objavljene vsebine.

Vir: Zgonik, Staš. E-znanje. Nekaj predlogov za brezplačno širjenje obzorij prek spleta. Mladina.si, 27.8.2010

Vir slike: coonarahouse.org.au

Datum 29.10.2010
Print