Naslov Vse manj uporabnikov socialnih medijev, ki aktivno prispevajo vsebine?

V letu 2010 se je zmanjšal delež uporabnikov socialnih medijev, ki z različnimi aktivnostmi pripomorejo k ustvarjanju novih vsebin, kažejo rezultati raziskave podjetja Forrester Research.

Omenjeno podjetje je uporabnike socialnih medijev razdelilo v več različnih skupin, pri čemer ugotavljajo, da bodo morala podjetja poiskati nove načine, kako uporabnike spodbuditi, da bodo bolj aktivni. Velikost skupin, katerih člani kažejo interes za aktivno participacijo v socialnih medijih, se namreč zmanjšuje.

Uporabnike socialnih medijev, ki nalagajo avdio in video datoteke, objavljajo lastne spletne vsebine ali članke ter pišejo bloge, so v raziskavi uvrstili v skupino ustvarjalcev. Ta med ameriškimi uporabniki interneta dosega 23% delež, kar je odstotno točko manj kot leta 2009.

Naslednji segment so kritiki, kamor spada 33% ameriških uporabnikov interneta, 4 odstotne točke manj kot lani. To so ljudje, ki na socialnih medijih objavljajo mnenja o proizvodih oz. storitvah, pišejo sporočila v spletnih forumih ali wikijih in objavljajo komentarje, ki se navezujejo na bloge drugih oseb.

Zbiralci so tisti uporabniki, ki so naročeni na vire RSS, na različne načine (denimo prek gumba »všeč mi je«) glasujejo za spletna mesta, in z značkami (angl. tags) označujejo fotografije in spletne strani. Ti med ameriškimi uporabniki interneta predstavljajo 19% delež, 2 odstotni točki manj kot leta 2009.

Tudi delež opazovalcev - to so tisti posamezniki, ki spremljajo vsebine, ki jih prispevajo ustvarjalci, kritiki in zbiralci - se je zmanjšal. Leta 2009 je znašal 73%, v letu 2010 pa 68%.

V primerjavi z letom 2009 se je povečala le skupina novih uporabnikov socialnih medijev, z 51% na 59%. Forrester je v letošnji raziskavi oblikoval tudi dodatno skupino uporabnikov z imenom sobesedniki, v katero so umestili 31% ameriških uporabnikov interneta. Za to skupino uporabnikov je značilno, da na socialnih omrežjih objavljajo spremembe stanja (angl. status updates).

Viri:

Vir slike: Wordpress

Datum 09.12.2010
Print