Naslov Bodite pozorni na praznične prevare

Prednovoletno obdobje spletnim goljufom ponuja nove priložnosti, kako prek zlorab priti do denarja, zato moramo biti še posebej pozorni, da ne nasedemo kakšni od lažnih ponudb, piše Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT). Slednji je pripravil seznam prevar, ki jih goljufi v tem času najpogosteje uporabljajo.

Ker trgovci med prazniki ponujajo različne akcije in popuste, je potrebna posebna previdnost, saj se dandanes na internetu pojavlja vse več lažnih spletnih prodajaln in trgovin. Goljufi v takšnih prodajalnah ponujajo zanimive artikle pod zelo ugodnimi pogoji, nato pa poberejo denar in izginejo. Previdni bodite tudi pri vabilih k donacijam v dobrodelne namene.

Ker so prazniki čas za druženje, spletni goljufi to izkoriščajo za razpošiljanje ponudb za prijateljstvo na spletnih socialnih omrežjih. V teh sporočilih podtaknejo povezave na spletna mesta, kjer vam skušajo podtakniti zlonamerno programje, kot je trojanski konj.

Priljubljen pripomoček goljufov so tudi elektronske čestitke s podtaknjenimi spletnimi povezavami, s katerimi uporabnikom skušajo vriniti trojanskega konja ali računalniški virus. Pri nas se pojavljajo tudi prevare preko SMS sporočil, čeprav so še dokaj redke. Navadno gre za visoke nagrade in zadetke na neznanih loterijah.

 

SI-CERT priporočila

  • Poskrbite, da bo vaš računalnik ustrezno zaščiten (nameščeni popravki in protivirusni program, vklopljen požarni zid).
  • Pri ponudbah v elektronski pošti preverite, kdo je pošiljatelj sporočila in kam vodijo povezave (z miško se zaustavite na povezavi in pokazal se vam bo pravi spletni naslov).
  • Pri akcijskih ponudbah pazite, kadar so te “skoraj predobre, da bi bile resnične”.
  • Če vam brskalnik javlja, da ne pozna certifikata, potem ne opravite nakupa.
  • Kadar je edina možnost plačilo preko Western Union ali MoneyGram sistema, je lahko na drugi strani goljuf.
  • Če Facebook aplikacija zgolj za prikaz zabavnega posnetka zahteva dostop do kopice vaših podatkov, ji tega ne dovolite.

 

Lažna e-poštna sporočila uporabnikom guest.arnes.si

Arnes uporabnike elektronske pošte guest.arnes.si opozarja na lažna sporočila, ki so poskus prevare z ribarjenjem (phishing). Avtorji sporočila uporabnika skušajo prepričati, da je njegov računalnik zlorabljen, s čemer želijo pridobiti njegovo geslo za dostop do elektronske pošte, ki jo kasneje uporabijo za različne poskuse goljufij.

Na sporočilo ne odgovarjajte. Če ste navodilom v sporočilu sledili, se lahko za nasvet obrnete na Arnesov varnostni center SI-CERT po elektronski pošti na naslov cert(at)cert.si ali po telefonu na številko (01) 479 88 22.

Vir:

Vir slike: Blogspot

Datum 21.12.2010
Print