Naslov Z OpenAIRE do znanstvenih raziskav EU

Raziskovalci, podjetja in državljani EU lahko preko prosto dostopne infrastrukture za evropske raziskave (OpenAIRE), brezplačno dostopajo do člankov o raziskavah, ki jih je financirala EU, piše portal Europa.eu.

Vsako leto je na svetovni ravni v 25.000 strokovno pregledanih revijah in v okviru konferenc objavljenih okoli 2,5 milijona raziskovalnih člankov. Trenutno je samo od 15% do 20% teh člankov na voljo v prosto dostopnih zbirkah ali revijah.

OpenAIRE bo zagotovil brezplačni dostop do del, ki so jih objavili znanstveniki, ki so prejeli sredstva 7. okvirnega programa (7OP) in Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), zlasti na področju zdravja, energije, okolja, informacijskih in komunikacijskih tehnologij, raziskovalnih infrastruktur ter humanističnih in družbenih ved.

OpenAIRE se je razvil iz pilotne pobude Evropske komisije o prostem dostopu, ki se je začela izvajati avgusta 2008. Pri projektih 7. okvirnega programa je treba strokovno pregledane članke objaviti v internetnih zbirkah in zagotoviti prost dostop v 6 do 12 mesecih po objavi (odvisno od tematskega področja).

Vir: Europa.eu, 2.12.2010

Datum 27.12.2010
Print