Naslov Vegova Ljubljana odprla sodobno računalniško učilnico

Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana (Vegova Ljubljana), je 11. februarja skupaj s podjetjem Intel in drugimi donatorji slovesno odprla sodobno računalniško učilnico za praktično izobraževanje dijakov in spodbujanje digitalnih znanj.

Z novo računalniško učilnico - 16 sodobnih delovnih mest za dijake in zmogljiv osebni računalnik za učitelja - bodo lahko ponudili dijakom na Vegovi praktično izobraževanje s področja strojne in programske opreme na najvišji ravni in tako še dodatno spodbudili ustvarjalnost bodočih inovatorjev.

Tokratna donacija strojne opreme je del stalnih Intelovih prizadevanj, ki je v različne izobraževalne programe in vire doslej vložil že več kot 1 milijardo ameriških dolarjev, pri čemer se podjetje osredotoča na spodbujanje napredka na področjih matematike, naravoslovnih znanosti in tehničnih ved. Donatorski pobudi so se pridružila tudi druga slovenska podjetja, in sicer Avtera, PC HAnd in Eventus sistemi, ki so prispevala dodatno računalniško opremo.

»Nova pridobitev ima za našo šolo velik izobraževalni pomen, saj je osnovni namen najnovejše računalnice pridobivanje praktičnih znanj pri modulih Vzdrževanje strojne opreme in Vzdrževanje programske opreme,« je dejal Silvester Tratar, ravnatelj Vegove. »V proces usposabljanja dijakov bo šola pritegnila tudi strokovnjake računalniških podjetij z njihovimi praktičnimi izkušnjami.«

Na strežnik so namestili tudi programsko opremo za virtualizacijo, kar bo dijakom programa Tehnik računalništva, poklicna usmeritev Skrbnik informacijskih in komunikacijskih sistemov, omogočalo, da v okviru pouka upravljajo in uporabljajo lasten virtualni strežnik ter se tako pobliže seznanijo z delovanjem najnovejših informacijskih tehnologij.

Tudi Intelov predstavnik za stike z javnostjo Pavel Svoboda je izrazil zadovoljstvo nad uspešno zaključenim projektom najnovejše učilnice: »Naša pomoč Vegovi se je izkazala za pravo, saj so se na začetno pobudo odzvala tudi lokalna podjetja. Podpora izobraževanju je za podjetje Intel ključnega pomena in še naprej bomo prek programov, ki jih izvajamo po vsem svetu, vlagali približno 100 milijonov ameriških dolarjev na leto.«

Najnovejša računalniška učilnica, v šoli jih je skupno osem, bo namenjena tudi organizacijski enoti šole Medpodjetniški izobraževai center Ljubljana (MIC Ljubljana). Cilj delovanja Medpodjetniškega izobraževalnega centra Ljubljana je gospodarstvu ponuditi specializirana usposabljanja zaposlenih, sodelovanje pri praktičnem usposabljanju dijakov in možnost sooblikovanja odprtega kurikula izobraževalnih programov.

Vir: Svoboda, Pavel. Vegova Ljubljana odprla sodobno računalniško učilnico. Intel Corporation, februar 2011.

Vir Intel
Datum 14.02.2011
Print