Naslov Več kot 45% v Sloveniji uporabljane programske opreme nelegalne

Več kot 45% v Sloveniji uporabljane programske opreme je nelegalne, je ob svetovnem dnevu intelektualne lastnine, ki je potekal 26. aprila 2011, sporočila organizacija Business Software Alliance (BSA).

Svetovni dan intelektualne lastnine organizirajo države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) in je namenjen dviganju zavesti o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju in počastitvi prispevkov izumiteljev in umetnikov k razvoju družbe po vsem svetu.

Organizacija BSA je v Sloveniji v prvih treh mesecih letošnjega leta dosegla štiri poravnave, dve s podjetjema, ki sta uporabljali nelicenčno programsko opremo, in dve s trgovci z računalniško opremo, ki so kupcem računalnikov za plačilo nameščali nelicenčno programsko opremo.

V letu 2010 je bilo doseženih deset izvensodnih poravnav s poslovnimi subjekti ter štiri izvensodne poravnave s trgovci programske opreme.

BSA svoje aktivnosti izvaja tudi pri trgovcih s programsko opremo, kjer redno izvaja preverjanja v okviru programa skrivnih nakupov (Mystery Shopper), z namenom preprečevanja prodaje nelegalne programske opreme ali nameščanja le-te na nov računalnik.

Vir: Bsa.si

Vir BSA
Datum 03.05.2011
Print