Naslov Kako ukrepati v primeru zlorabe Facebook profila

Slovenski center za posredovanje pri internetnih incidentih SI-CERT je zbral koristne nasvete, kako v primeru zlorabe ponovno pridobiti dostop in nadzor nad Facebook profilom.

Ponovna pridobitev dostopa

Tu vam bo v pomoč Facebookov obrazec za ponastavitev gesla, ki omogoča povrnitev slednjega preko vašega elektronskega predala ali Facebook uporabniškega imena.

Če ste izgubili tudi nadzor nad poštnim predalom, je tudi tam potrebno ponastaviti geslo. Pri večini slovenskih ponudnikov zadostuje preprosta identifikacija, preko katere bo vaše geslo ponastavljeno.

Pri brezplačnih ponudnikih e-pošte je ta postopek nekoliko zahtevnejši. Večina le-teh na svojih straneh sicer nudi določene obrazce, preko katerih se lahko predstavite kot imetnik predala, vendar ti postopki običajno trajajo nekaj dni, včasih pa celo niso uspešni.

Različni načini kraje gesla

Kraja vašega Facebook računa je bila lahko izvedena na več različnih načinov:

  • če ste uporabljali enostavno geslo, ga je storilec lahko enostavno uganil,
  • geslo ste morda komu sami zaupali (partner, prijatelj),
  • geslo vam je bilo odtujeno pri dostopu iz javnega računalnika, na katerem je bil nameščen zlonamerni program za prestrezanje podatkov,
  • do Facebooka ste dostopali prek nezaščitenega omrežja ali povezave,
  • vaše geslo je bilo prestreženo preko okužbe vašega računalnika.

Če sumite okužbo računalnika, se morate zavedati, da morda ni bilo prestreženo le geslo za dostop do Facebook profila. SI-CERT v tem primeru svetuje, da računalnik pregledate za sledmi škodljive kode s posodobljeno protivirusno programsko opremo ter da spremenite vsa gesla, ki jih uporabljate za dostop do spletnih storitev.

Ne zanemarite tudi možnosti zlorabe podatkov za dostop do elektronskega bančništva, v primeru da ga uporabljate z vašega računalnika.

Ugotavljanje izvora zlorabe

Ko ponovno pridobite dostop do vašega profila, preglejte informacije o zadnjih dostopih glede na IP naslov. Te podatke na Facebookovi strani dobite po naslednjem postopku:

  • izbira zgoraj desno »Uporabniški račun« oz. »Account«,
  • nato »Nastavitve računa« oz. »Account settings«,
  • pri »Varnostna zaščita računa« oz. »Account Security«, izbira »Spremeni« oz. »Change«.

Prikažejo se informacije glede aktivnosti računa, predvsem podatki o lokacijah za dostop do računa. Pri tem je  bistvenega pomena, da se poleg IP naslova zabeleži tudi čas izpisanega dostopa, saj nekateri ponudniki uporabljajo dinamično dodeljevanje IP naslovov, zato si lahko isti IP naslov skozi čas deli večje število uporabnikov.

Priporočljivo je, da si za zavarovanje dokazov zagotovite zajem celotne slike zaslona žaljivih oziroma škodljivih objav na vašem Facebook zidu. Če želite, lahko proti storilcu sprožite tudi uraden postopek pregona neznanega storilca po uradni dolžnosti. Pri tem se lahko sklicujete na primer na naslednje člene Kazenskega zakonika (KZ-1) z dne 4.6.2008:

  • v primeru zlorabe osebnih podatkov z namenom pridobivanja premoženjske koristi ali prizadejanja osebnega dostojanstva na 4. odstavek 143. člena,
  • v primeru kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime na člene 158 (razžalitev), 159 (obrekovanje), 160 (žaljiva obdolžitev) in 161 (opravljanje).

Pred podajanjem IP naslova kot storilčevega se prej prepričajte, da le-ta ne pripada vašim legitimnim dostopom. Lokacija IP naslova ni vedno natančna in se dostikrat nanaša na uradni sedež ponudnika (ali izpostavo).

Če IP naslov storilca ni več zabeležen v pregledu prijav, saj je od zlorabe preteklo dalj časa, tega zelo verjetno še vedno hrani Facebook. V tem primeru lahko navkljub pomanjkljivemu podatku o IP naslovu storilca še vedno podate prijavo na policijski postaji.

V tem primeru bo postopek ugotavljanja trajal dlje, saj bodo morali naši organi pregona preko mednarodnih povezav pridobiti potrebne podatke. Pri prijavi boste verjetno morali priložiti dokaze zlorab, torej izpis zlorabljenega Facebook zidu. SI-CERT predlaga kar zajem zaslona pregleda Facebook zidu in prijav v vaš Facebook profil.

Vir: Breznik, Matej. Zloraba Facebook profila, kako ukrepati. Cert.si, 22.4.2011.

Vir slike: Wordpress

 

Datum 05.05.2011
Print