Naslov Varna raba interneta na dopustu

Na dopustu lahko do interneta ponavadi dostopamo prek javnega računalnika, javno dostopnega brezžičnega omrežja ali mobilnega omrežja, piše portal Varni na internetu. Pred uporabo katerega od omenjenih dostopov pa se je potrebno zavedati morebitnih varnostnih tveganj.

Javni računalnik je lahko okužen z zlonamernim programjem, bodisi namerno bodisi nenamerno. Če uporabljamo okužen računalnik, ima nekdo lahko dostop do vseh podatkov, ki jih vpisujemo. Javni računalniki so zato bolj primerni za prebiranje novic in vremenskih napovedi, vpisovanje različnih gesel za dostop do storitev pa ni priporočljivo.

Brezžična omrežja so sicer bolj varna metoda, še vedno pa lahko pride do zlorabe pri prenosu podatkov v omrežju, še posebej, če dostopna točka ni dovolj varovana (ali pa sploh ni zaščitena). Ena od oblik zaščite pred prestrezanjem prometa je uporaba šifrirane povezave (https), ki je v naslovni vrstici brskalnika ponazorjena z ikono zaklenjene ključavnice.

Ta zaščita ni popolna, saj nekatere storitve uporabljajo varno povezavo le ob prijavi, nato pa uporabnika preusmerijo na nešifrirano povezavo. Napadalec zato vseeno dobi dostop do uporabnikovega profila, kar se običajno zgodi s prestrezanjem nešifriranega avtentikacijskega piškotka. Posebna previdnost je potrebna pri uporabi mobilnika za dostop do e-pošte in socialnih omrežij prek Wi-Fi namesto mobilnega omrežja, saj je včasih težko ugotoviti, če mobilna aplikacija podatke prenaša preko varne povezave.

Uporaba mobilnega interneta je najbolj varen način uporabe interneta na dopustu, saj do sedaj v praksi še ni bilo zaznanih napadov na takšno obliko internetne povezave, vendar ta metoda lahko predstavlja zelo visoke stroške. Eden od načinov za zmanjšanje stroškov uporabe mobilnega interneta v tujini je nakup predplačniške SIM kartice krajevnega operaterja.

Vir: Varninainternetu.si, 23.6.2011.

Vir slike: karikakultur.com.

Vir Arnes
Datum 08.09.2011
Print