Naslov Spletno posojanje denarja

Internet je poln prevar in podobnih nelegalnih dejanj, pojavljati pa so se začele spletne strani, ki uporabnike prepričujejo, da bi bilo pametno vložiti denar v splet, piše BBC News.

Zasnova se imenuje socialno posojanje, uporabniki oziroma ljudje, ki potrebujejo posojilo, pa bi se z njim izognili posrednikom, torej bankam in zastavljalnicam. Zopa je na tem področju pionir, stran Kiva pa omogoča posojanje podjetnikom iz revnejših držav oziroma držav v razvoju. Uporabnikom veliko pomeni, da lahko vidijo osebo, kateri posojajo denar, ter preberejo delček osebne zgodbe, kar omogoča določeno povezanost med uporabniki tovrstnih strani. Vedno bolj se uporablja tudi menjalnik denarnih enot, ki uporabnikom omogoča, da denar menjajo v tečajih, ki so njim najbolj prijazni. Nekatere strani, kot je FXA World, tako omogočajo postavljanje menjalnega tečaja po vzoru dražbe na eBayu.

Strokovnjaki menijo, da bo opisana dejavnost v prihodnosti lahko beležila določeno rast, vendar najverjetneje ne bo prerasla ustaljenih finančnih storitev.

Vir: BBC News, 4.5.2007

Datum 10.05.2007
Print