Naslov Tudi v Sloveniji bi lahko uvedli e-volitve

Mladina piše o možnosti, da bi v Sloveniji uvedli tako imenovane e-volitve. Voliti bi bilo mogoče preko interneta, morda pa tudi s pomočjo mobilnih telefonov.

Z idejo se dokaj resno spogleduje Ministrstvo za javno upravo, z ministrom Virantom na čelu. Ministrstvo bo vložilo vse napore, da bo tovrstno glasovanje omogočeno že na volitvah v državni zbor leta 2008. V kratkem se bodo zgodili prvi pomembni koraki v to smer s tem, ko se bodo začela pogajanja s parlamentarnimi strankami o novem načinu volitev.

Državljansko pravico oziroma dolžnost bi bilo tako mogoče opraviti kjerkoli po svetu. Potrebno bi bilo digitalno kvalificirano  potrdilo, ki bi zagotavljalo identiteto glasovalca. Tega ima po podatkih ministrstva na voljo že preko 100 tisoč Slovencev.

Slovenija bi se s tovrstnim načinom glasovanja postavila ob bok Estoniji, ki je znana po uporabi interneta na mnogih področjih. V tej baltski državi je na zadnjih e-volitvah preko interneta glasovalo pet odstotkov volilcev. V primeru, da bi uvedli tudi glasovanje preko mobilnih telefonov, pa bi bila Slovenija sploh prva, ki bi se lotila česa takšnega.

Pri glasovanju preko interneta in mobilnih telefonov se pojavlja nekaj zadržkov. Gre predvsem za možnosti zlorab v primeru hekerskih vdorov ali nedelovanja sistema. Za to bi skrbela posebna e-komisija, katere glavna naloga bi bila pravilna izvedba elektronskih volitev.

Vir: Cerar, Gregor. E-volitve že leta 2008? Mladina, 6.10.2007.

Datum 16.10.2007, 08:00
Print