Naslov Razvoj tehnologije ogroža zasebnost

Strokovnjak za internetno pravo, Michael Geist, se sprašuje, če razvoj nove tehnologije ogroža temelje zasebnega prava.

Tema je aktualna, saj se vsako jesen zberejo strokovnjaki z različnih področij raziskovanja zasebnosti na najpomembnejši konferenci o omenjeni temi. Tema letošnje konference, ki je potekala v Montrealu, je povezana s čedalje hitrejšim razvojem tehnologij, ki ogrožajo posameznikovo zasebnost. Udeleženci konference so razpravljali predvsem o vseprisotnosti računalnikov, novih identifikacijskih napravah oziroma metodah (kot je na primer RFID) ter nanotehnologiji.

Daleč največ pozornosti in hkrati tudi zaskrbljenosti, je letos vzbudilo predavanje ameriškega sekretarja za domovinsko varnost Michaela Chertnoffa. Ta je spregovoril o čedalje bolj uporabljani metodi nadzorovanja s pomočjo prstnih odtisov.

Izrazil je stališče ameriške vlade, ki namerava še okrepiti tovrstni nadzor. Vse v imenu varnosti Američanov. Zbiranje prstnih odtisov naj bi se tako še povečalo, Chertnoff je namreč prepričan, da to prispeva k večji raziskanosti številnih terorističnih napadov.

Tako bo ameriška vlada od letošnje jeseni zahtevala oddajo prstnih odtisov z vseh desetih prstov, za vse, ki bodo hoteli vstopiti v ZDA, razen za prebivalce Kanade. Med vrsticami je ameriški sekretar za varnost dejal, da se bo nadzor povečeval še naprej in, da ga ni mogoče ustaviti.

Vir: Geist, Michael. Technology is chalenge to privacy. BBC News, 4.10.2007.

Datum 22.10.2007
Print