Naslov Razvoj IKT bi prinesel razvoj Afriki

Afriška celina je najmanj razvita celina na svetu. Strokovnjaki so na tiskovni konferenci na sedežu ZN v New Yorku dejali, da bi razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologij omogočil velik razvoj te celine na vseh področjih. 

Internetna povezanost v afriških državah je danes precej slaba. Le 4 % Afričanov ima internetno povezavo, od tega jih ima manj kot 1 % širokopasovno. Tako slabo razširjenost gre pripisati visoki ceni. V Afriki je namreč internetna povezava med najdražjimi na svetu, stane celo od 250 do 300 ameriških dolarjev na mesec.

Združeni narodi zato razvite države in podjetja pozivajo, naj vlagajo v razvoj IKT v Afriki, predvsem pa v razvoj internetnih povezav. Treba je zgraditi omrežja, kjer jih še ni in ponuditi cenovno ugoden dostop do svetovnega spleta. Uporaba interneta namreč omogoča širjenje inovacij, te pa so eden izmed pogojev napredka.

Dokaz, da se lahko tehnologije razvijajo tudi na afriški celini, je njihova industrija mobilne telefonije. Ta je v zadnjih treh letih dosegla največjo rast na svetu, in sicer od 50 do 400 %. Največji vlagatelji v afriška telekomunikacijska podjetja prihajajo iz ZDA. V zadnjih desetih letih so vložila okoli 25 milijard ameriških dolarjev.

Vir: ITU, 20.9.2007.

Vir ITU
Datum 08.11.2007
Print