Naslov 15 posameznikov, ki so napravili internet

Nikdar doslej niso mladi tako močno vplivali na razvoj sveta kot prav v dobi interneta, piše Večer.

Konec aprila je preteklo 15 let od rojstva interneta, kakršnega poznamo danes. Tim Berners Lee si je med službovanjem v Švici izmislil način povezovanja dokumentov, kar danes spoznamo kot HTML standard, to pa pomeni začetek celotne zgodbe, ki se takrat sploh ni zdela verjetna. In danes predstavljamo 15 ljudi, brez katerih interneta ne bi bilo.

Prvi je bil tu Tim Bernes Lee, nato Larry Page in Sergey Brin, ki sta se raje kot študiju posvetila razvoju iskalnika Google. Sledi jim Mark Zuckerberg, ki je pri 24 letih najmlajši miljarder na svetu in je razvil najuspešnejšo socialno mrežo na svetu – Facebook, s katero je v enem letu zaslužil 1.5 milijarde dolarjev.

Shawn Fanning je nehote iznašel sistem P2P imenovan Napster. Nato je tu Kevin Rose, ki je ustvaril največjo mrežo zaznamkov na svetu pod imenom Digg. Matt Mullenweg je pri 19 letih dobil idejo in napravil odprtokodni projekt WordPress. Bram Cohen je izumil BitTorrent, Pierre Omidyar je zaslužen za izum največjega trgovca na svetu eBay. Mike Morhaime je direktor podjetja, ki je izdelalo najuspešnejšo internetno igro World of Warcraft. Jimmy Wales je napravil prvo enciklopedično zbirko informacij na internetu. Sledil je nastanek Craigslist.org, nato pa nastanek YouTuba, ki je izum Chada Hurley in Stevea Chen. David Filo in Jerry Yang sta zasnovala Yahoo, kitajski plačilni sistem Alibaba je nastal pod rokami Jacka Ma, Jeff Preston Bezos pa je izumil Amazon.

Vsem 15 so skupne 4 stvari: začeli so v garaži, bili brez denarja, večina ni imela niti 30 let in imeli so dobro idejo.

Vir: Večer, 12.6.2008 

Vir Večer
Datum 20.06.2008
Print