Naslov Učinkovita spletna stran podjetja

 

Deset najpomembnejših vprašanj, na katera morate odgovoriti, ko pripravljate spletno stran podjetja ali pa jo že imate

 

Podjetniki si naročajo izdelavo spletne strani, saj si prek te obetajo hitrejši prodor na trg. A vsaka spletna stran vas še ne bo pripeljala do cilja. Učinkovita bo samo, če boste pred izdelavo odgovorili na naslednja ključna vprašanja:

 

 

Kateri cilji so pomembni pri izdelavi spletne strani?

Cilji izdelave spletne strani so povezani s poslovnimi cilji podjetja. Izberimo tale primer: Podjetniku se odprejo nove možnosti za prodajo izdelkov. Treba je izdelati marketinško strategijo in uresničiti sanje. Določene so ciljne skupine, toda kako naj podjetnik ve, ali bo projekt uspel na internetu? Časa in denarja za raziskave ni dovolj, poslovno odločitev pa je treba sprejeti pred drugimi. Ob vstopu na internet so celo fizične zaloge prodaje in osebja omejene. Obstaja sicer možnost, da opravimo teste na začetku in na koncu izdelave spletne strani ter spremljamo rezultate. Tako se želje in intuicija podjetnika povežejo s testiranjem in merjenjem učinkov. Zadnja dva dejavnika pa zanesljivo odločata o uspešnosti projekta.

Povzetek: Poslovni cilji vplivajo na optimiranje spletnih strani. Testiranje in merjenje pa lahko pripomoreta, da se večini napak, če bi upoštevali le intuicijo, lahko izognemo.

 

Kdo naj obišče našo spletno stran?

Velik obisk na spletni strani ni naš glavni cilj. Želeli bi si obiskovalce, ki bi jih zanimala vsebina naše spletne strani. Podjetnik mora zato natančno opisati ciljno skupino (kar je vključeno v komunikacijski načrt). Odličen način za privabljanje ciljnih obiskovalcev so zunanje povezave. Če denimo prodajamo rezervne dele za avtomobile, naredimo na spletni strani povezave na spletno stran poslovnega partnerja, ki na primer prodaja avtomobile. Takšne strani imajo veliko informacij o avtomobilih. Ker so v iskalnikih označene kot pomembne (s primerno vsebino oziroma z informacijami in s povezavami), bo iskalnik ugodno ocenil zunanjo povezavo in našo spletno stran uvrstil višje. Priporočljivo je torej na strani objavljati strokovne članke, izmenjevati zunanje povezave, objavljati novice in drugo.

Povzetek: Povečevanje števila obiskov še ne pomeni povečanja prodaje. Kvalificirani oziroma ciljni obiskovalci naj bi se spreminjali v kupce, ki bodo svoje aktivnosti sklenili v skladu z našimi internetnimi cilji.

 

Katere spletne strani naj iščejo obiskovalci na mojem spletnem mestu?

To vprašanje je povezano z novim problemom, ki ga je treba pojasniti. Kaj naj obiskovalec išče na podjetnikovi spletni strani? Podjetnik, ki pozna svojo ciljno skupino, si prizadeva obiskovalce svoje spletne strani spremeniti v kupce. Uspešnost spletne strani merimo s tako imenovano konverzijo, to je razmerjem med izkupičkom (zaslužek, količina naročil …) in številom obiskovalcev strani. Odvisno od zahtev podjetja obstaja celo več kot tisoč kazalcev uspešnosti oziroma konverzije.

Povzetek: Bolj kot povečevanje obiska je pomembno, koliko obiskovalcev bomo spremenili v kupce oziroma koliko jih bo sledilo našim željam.

 

Kako oblikujem spletno stran?

Za oblikovanje spletnih strani ni enega samega pravila. Obstajajo pa napotki za grafično oblikovanje in optimiranje spletnih strani. Zato je zelo pomembno oblikovanje prepustiti podjetju, ki ima odlične grafične oblikovalce, programerje in strokovne tržnike z izkušnjami pri pisanju besedil. Samo nakup predloge in objava spletne strani nista dovolj in sta kratkoročna rešitev. Podjetnik si mora ustvariti prodajno besedilo, ki bo prepričalo obiskovalce. Zakaj je pomembno prodajno besedilo? Obiskovalci ga ne bodo brali, ampak le preleteli. Pri tem je najpomembnejše zaupanje, verodostojnost, vključena pa morajo biti tudi čustva, in to že v naslovu. Po nekaterih virih lahko že naslov reši problem, zmanjša bolečino, pomaga doseči cilj, izpolni želje. Podjetnik zato ne sme pozabiti na čustveno dimenzijo v svojem besedilu.

Povzetek: Ni pomembno, ali bodo meniji zgoraj ali levo. Obiskovalec naj postane kupec, sicer se bo premaknil na drugo spletno stran ali pa celo prenehal brskati po internetu.

 

Ali je internet res podoben tiskanim medijem?

Če se obiskovalcem podjetnikove spletne strani mudi, bodo hitro zaznali slabo navigacijo in spoznali, da jih ovire ne vodijo do želene vsebine. Ne bodo se premikali po straneh kot v časopisu, ampak hitro kliknili gumb Nazaj. Znano je, da je ta v brskalniku najpogosteje uporabljena možnost. Tudi logotipi v levem kotu zgoraj imajo funkcijo navigacije na začetno spletno stran.

Povzetek: Pri izdelavi spletnih straneh mora podjetnik preverjati hitrost nalaganja spletne strani in predvsem odstranjevati ovire, ki se pojavljajo ob iskanju želenih informacij.

 

Kakšna je konkurenčna prednost optimiranja spletne strani?

Večina uporabnikov išče informacije prek iskalnika (pri nas najpogosteje uporabljajo Google in Najdi.si). Statistike po ocenah Najdi.si kažejo, da uporabniki kar 79 odstotkov vseh klikov opravijo na prvi strani z najdenimi zadetki, kar pomeni, da v večini primerov ne pregledujejo nadaljnjih strani z zadetki. Če torej želimo, da obiskovalci kliknejo na našo stran, mora biti ta uvrščena čim više v zadetkih iskalnika. To lahko dosežemo z optimiranjem spletne strani za iskalnike. Tehnika optimiranja je zahteven proces; poenostavljeno bi lahko rekli, da jo je možno uresničiti v 30 minutah ali v enem dnevu. Pravo optimiranje pa zahteva čas in traja najmanj tri tedne. Če podjetnik pozna ciljno skupino in tudi želene konverzije, potem ima tudi možnost meriti učinke.

Povzetek: Z optimiranjem strani se lahko ta visoko uvrsti v rezultatih iskalnika in si poveča obisk spletne strani. A ciljne obiskovalce je možno pridobivati tudi z oglaševanjem (glej naslednjo točko). 

 

Kako naj oglašujem spletno stran?

Oglaševanje spletne strani je tesno povezano z njenim optimiranjem. Vse povezave ne morejo priti na prvo stran zadetkov iskalnikov. Število povezav na vrhu zadetkov je omejeno in zahteva včasih tudi uporabo oglaševanja na spletnih straneh. Pomagati si je mogoče z zunanjimi povezavami (2. točka) in vpisi v imenike. In kateri so cilji oglaševanja? Podjetnik si lahko poveča obisk kvalificiranih obiskovalcev, spodbudi prodajo, obiskovalce informira o novostih ...

Povzetek: Z oglaševanjem zunaj podjetnikove spletne strani se pridobivajo ciljni obiskovalci. Zanje bo zanimiva vsebina podjetnikove spletne strani, veliko lažje pa bo tudi spodbuditi prodajo.

 

Zakaj je spletno stran dobro testirati?

Spletne strani je treba nenehno preverjati, povezave, navigacijo in druge ovire pa izboljševati oziroma odstranjevati. Testiranje uporabnosti spletnega mesta je bilo v preteklosti zelo drago. Danes pa ga je možno opraviti z veliko manj sredstev. Pomembno je, da se že na začetku sprašujemo o ovirah, ki preprečujejo uspešen proces spreminjanja obiskovalcev v kupce.

Povzetek: Testiranje je možno opraviti na začetku in na koncu izdelave spletne strani. Če ga podpira še merjenje statistike spletne strani (9. točka), bo podjetnik dosegel odlične rezultate.

 

Zakaj je dobro meriti statistiko spletnih strani?

Spletna statistika je obsežno poglavje v internetnem marketingu, ki se razvija z izredno hitrostjo. Če so bile v tradicionalni statistiki informacije tehnične narave, lahko danes že merimo kazalce konverzije (3. točka) in statistiko vračanja obiskovalcev. Za merjenje statistike obiskovalcev sta zelo uporabna predvsem dva kazalca, ki pomenita priložnost za podjetnike: število dni, ko so se obiskovalci vrnili na spletno stran, in v številkah izraženo pričakovanje, da se bo obiskovalec vrnil (zvestoba). A to sta le dva kazalca izmed mnogih.  

Povzetek: Statistika je podjetniku v pomoč, zato se mu ni treba zadovoljiti le s kazalcem o številu ogleda posamezne strani. Spletna analitika ponuja veliko več: je temelj za merjenje obiska na podjetnikovi strani in predvsem odličen pripomoček ob morebitnih spremembah strani. 

 

Koliko me bo spletna stran stala?

Spletna stran je za podjetnika računovodski strošek. A to je samo ena resnica. Druga plat sta njena učinkovitost in vložek za povečanje prodaje. To pa prinaša prihodek, ki ga podjetnik dejansko lahko meri v prihodnosti. Izkušnje podjetnikov v Sloveniji potrjujejo, da dobro izdelana spletna stran povečuje prodajo, če je učinkovito oglaševana, vidna novim in starim uporabnikom, če ponuja sprotne informacije in ustvarja medsebojno komunikacijo z obiskovalci. Izdelava spletne strani pa je za podjetnika samo en del računovodskega stroška. Upoštevati je treba tudi stroške za objavo strani oziroma gostovanje spletnega mesta in registracija domene oziroma imena spletnega mesta.

Povzetek: Pri stroških spletne strani mora podjetnik upoštevati tudi stroške za internetno oglaševanje, posodabljanje in še posebej merjenje spletnih strani.  

 

Viri:

*Jennifer Grappone and Gradiva Couzin: Search Engine Optimisation: An Hour a Day. Wiley Publishing, Inc., Indianapolis, Indiana (2006),

* www.searchenginehistory.com,

* www.useit.com,

* www.wikipedia.org

 

Avtor je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani s področja mednarodnega trženja. Ukvarja se z internetnim marketingom in izdelavo spletnih strani na http://www.esplet.com/.

Datum 19.06.2008
Print