Naslov Elektronsko bančništvo je varno

Spletno bančništvo ponuja mnogo lažji ter udobnejši način za upravljanje z denarjem. Vendar pa se velikokrat pojavijo vprašanja o varnosti tovrstnih denarnih transakcij. Moj mikro je odgovoril na najpogostejša vprašanja v zvezi z varnostjo.

Bistvena ugotovitev je, da je bančništvo samo po sebi precej varno. Banke ga uporabljajo že daljše obdobje in varnosti povečajo velik del svoje pozornosti. Najšibkejša točka v spletnem bančništvu smo uporabniki sami. Velikokrat namreč zaradi lastne nepozornosti in nepazljivosti ogrozimo varnost našega denarja. 

Velikokrat do nevarnosti pride zaradi nespametnega ravnanja z gesli, ki so potrebna za vstop v e-bančništvo. Shranjevanje gesel v brskalnikih je precej nevarno, do njih lahko pridemo v nekaj enostavnih korakih. Velika nevarnost za krajo gesla obstaja tudi v nezavarovanih brezžičnih omrežjih ter v internetnih kavarnah. Na srečo gesla ponavadi niso edina varovalka za vstop v spletno banko. Poleg njega so tu še digitalna potrdila, avtentikacijske številke transkacije (TAN), pametne kartice ter podobno, kar varnost še dodatno poveča.

Vir: Banovič, Zoran. Najnevarnejši smo sami. Moj Mikro, 9.9.2007.

Datum 28.07.2008
Print