Naslov Nič več ročnega podpisovanja pogodb in papirjev v spletnem bančništvu

V zadnjem času banke lansirajo številne novosti v sistemih svojih spletnih bančništev, piše Delo FT.

Banka Koper je lansirala banko na spletu im. Banka IN, ki komitentom ponuja urejanje vseh bančnih storitev po spletu in ne zgolj tistih običajnih, ki so jih komitenti navajeni. Banka omogoča komunikacijo klienta z osebnim bančništvom preko videoklepeta ali preko telefona, ki za klienta pripravi tudi pogodbo, klient pa jo samo podpise z elektronskim podpisom, kar pomeni, da posle lahko izvede v celoti in do zaključka preko spleta.

NLB banka in Abanka sta uvedli storitev e-račun, ki pa je še na stopnji preizkušanja. E-račun klientom omogoča, da prihranijo tako na času kot pri materialnih stroških. Ne glede na to na kakšen način klient poravna obveznosti je cilj vpeljave teh računov v tem, da izdajatelji prejemnikom ne pošiljajo več papirnatih računov, temveč jim pošljejo elektronsko različico, vendar se je na storitev potrebno naročiti.

V Volksbanki so svojo ponudbo razširili z elektronskim varčevalnim računom E-obresti, ki omogoča varčevalcem plemenitenje denarnih presežko po obrestni meri 4,5 %.

Zveza bank je prva banka v Sloveniji, ki je ponudila Banko Diba, katera omogoča poslovanje samo preko spleta, saj fizičnih poslovalnic nimajo. Podobna kot varčevalni račun pri Volksbanki, tudi ta banka ponuja varčevanje, sredstva se obrestujejo po višji obrestni meri kot velja sicer za sredstva na vpogled in niso vezana.

Vir: Kac, Darinka. Nič več papirja in ročnega podpisovanja pogodb. Delo FT, 10.11.2008.

Vir Delo
Datum 17.11.2008
Print