Naslov Američani novice spremljajo prek velikega števila medijev

Način dostopa do novic se spreminja, pri čemer ima internet pomembno vlogo, piše Pew Internet. Svetovni splet je v ZDA tretji najbolj priljubljen novičarski kanal. Prehitel je časopise in radio, uvrsti se takoj za nacionalno in lokalno televizijo.

Velika večina Američanov (92 %) dnevne novice spremlja prek različnih medijev, kot so internet, radio, televizija in časopisi. Kombinacijo spletnih in klasičnih virov novic uporablja 59 % posameznikov. Skoraj polovica (46 %) Američanov za dostop do novic uporablja od 4 do 6 različnih virov. Prek enega samega medija dnevne novice spremlja le 7 % posameznikov.

K vzponu spleta kot pomembnega medija na področju novic sta prispevala predvsem dva dejavnika. Na prvem mestu je razvoj socialnih medijev, ki jih posamezniki uporabljajo za filtriranje in vrednotenje novic, poleg tega pa lahko izrazijo svoje odzive. Sledi mobilna povezljivost, ki omogoča zbiranje novic kjerkoli in kadarkoli.

Da novice postajajo vse bolj mobilne nam pove podatek, da jih na svojih mobilnih telefonih spremlja 33 % uporabnikov. Postajajo tudi vse bolj prilagojene uporabniku, saj je 28 % uporabnikov spleta svojo začetno stran prilagodilo tako, da ta vključuje novice s področjih, ki jih najbolj zanimajo.

Internet posameznikom omogoča, da na področju novic tudi vse več sodelujejo. Več kot tretjina (37 %) uporabnikov je sodelovala pri produkciji novic, jih je posredovala prek socialnih medijev ali pa je v zvezi z njihovo vsebino objavila komentar.

Med posamezniki, ki novice spremljajo na spletu, najdemo 29 % oseb v starosti od 18 do 29 let. Sledita starostni skupini od 30 do 49 let (39 %) in nad 50 let (31 %).

Spletne uporabnike najpogosteje zanimajo novice s področij, kot so vreme (81 %), državni dogodki (73 %), zdravje (66 %), poslovanje in finance (64 %), mednarodni dogodki (62 %) ter znanost in tehnologija (60 %).

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Purcell, Kristen; Rainie, Lee; Mitchell, Amy; Rosenstiel, Tom in Olmstead, Kenny. Understanding the Participatory News Consumer. Pew Internet, 1.3.2010

Vir slike: BusinessWeek

Datum 17.03.2010
Print