Naslov Bo leta 2020 prevladovalo računalništvo v oblaku?

Večina vprašanih strokovnjakov (71 %) se strinja z napovedjo, da bo do leta 2020 večina posameznikov v ZDA uporabljala računalništvo v oblaku, piše Pew Internet. Omenjena organizacija je s pomočjo ankete, v kateri je sodelovalo skoraj 900 strokovnjakov in predstavnikov zainteresiranih strani, zbrala odgovore na vprašanja o prihodnosti interneta.

Računalništvo v oblaku naj bi tako po priljubljenosti prehitelo uporabo zgolj krajevnih računalnikov. Tako naj bi večina uporabnikov leta 2020, namesto na svojem računalniku, aplikacije poganjala na spletu, pa tudi do informacij naj bi dostopali predvsem prek oddaljenih strežnikov.

Med trenutno najbolj priljubljene storitve računalništva v oblaku sodijo spletna družabna omrežja, kot sta Facebook in Twitter, spletne e-poštne storitve, denimo Gmail in Hotmail, spletna mesta za deljenje slik in videov, na primer YouTube in Flickr, spletne pisarne, kot je Google Docs itn.

Dobra četrtina (27 %) vprašanih strokovnjakov se z razmeroma optimističnimi napovedmi uporabe računalništva v oblaku ni strinjala in je bližje mnenju, da bodo leta 2020 posamezniki večino opravil še vedno izvajali izključno s pomočjo osebnih računalnikov.

Izpostavljeno je bilo tudi vprašanje varnosti podatkov, ki jih uporabnik prepusti računalništvu v oblaku. Zaskrbljenost na tem področju izvira predvsem iz vprašanj, ali se lahko zanesemo, da bodo upravitelji računalništva v oblaku zasebne podatke obravnavali na zaupanja vreden način, in ali ima uporabnik nad shranjenimi podatki enak nadzor, kot če bi jih shranil na krajevno napravo.

Zaradi tovrstnih pomislekov so določeni strokovnjaki dejali, da računalništvo v oblaku zasebne podatke lahko še dodatno izpostavi očem spletnih kriminalcev, podjetij in države.

Tudi v Sloveniji imamo že prve primere računalništva v oblaku. Ponuja jih podjetje Virtu in sicer s storitvijo Flip IT.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Rainie, Lee. The future of cloud computing. Pewinternet.org, 11.6.2010

 

Vir slike: Wordpress

Datum 17.06.2010
Print