Naslov Računalništvo v oblaku: svetovni trg vreden 58,6 milijarde dolarjev

Svetovni trg računalništva v oblaku je bil leta 2009 vreden 58,6 milijarde ameriških dolarjev, piše Gartner. Vrednost omenjenega trga naj bi se v letošnjem letu povečala na 68,3 milijarde dolarjev (16,6 % rast).

Ker v industriji trenutno obstajajo ugodni pogoji za nadaljnjo rast računalništva v oblaku, naj bi vrednost tega tržišča v letu 2014 znašala skoraj 150 milijard dolarjev.

Med najbolj poznane in splošno razširjene brezplačne storitve računalništva v oblaku sodijo družabna omrežja, spletne e-poštne storitve, spletna mesta za deljenje slik in videov, spletne pisarne, orodja za spletne konference, spletne dražbe itn.

Fleksibilnost in dinamičnost

Na to, da predvsem podjetja računalništvu v oblaku namenjajo vse več pozornosti, so v zadnjem letu in pol vplivale tudi razmere v gospodarstvu. Ker je pomemben vsak izdatek, je težko spregledati rešitev, ki lahko prinese cenejši in fleksibilnejši dostop do računalniških storitev.

Storitve računalništva v oblaku so zelo fleksibilne, saj uporabnik lahko najame kapacitete glede na trenutne potrebe, ki so lahko tudi povsem nepričakovane. Na ta način plača samo porabljene storitve, ko kapacitet ne potrebuje več, pa jih enostavno sprosti.

Ker vse to poteka dinamično, pri spremembi kapacitet strežnika ni potrebno ponovno zaganjati. Ker se storitve poganjajo na oddaljenih in ne na krajevnih računalnikih, tudi ni potreb po zmogljivi strojni opremi.

Je do revolucije v oblaku že prišlo?

Do leta 2020 naj bi večina uporabnikov, namesto na svojem računalniku, aplikacije poganjala v oblaku, pa tudi do informacij naj bi dostopali predvsem prek oddaljenih strežnikov. S tako napovedjo se je strinjalo 71 % strokovnjakov in predstavnikov zainteresiranih strani, ki so sodelovali v raziskavi o prihodnosti interneta organizacije Pew Internet.

Ameriški publicist Nicholas Carr meni, da je do revolucije v oblaku že prišlo. »Spletni brskalnik, ki služi tudi kot uporabniški vmesnik računalništva v oblaku, je najbolj dostopna računalniška aplikacija, hkrati pa so storitve v oblaku, denimo Facebook, med najbolj priljubljenimi računalniškimi storitvami,« še dodaja.

Poročilo (pdf, en) >>

Viri:

Vir slike: flickr

Datum 17.08.2010
Print