Naslov Chrome 3. najbolj priljubljeni spletni brskalnik

Google je proti koncu leta 2008 izdal hiter in minimalistično zasnovan brskalnik Chrome, ki ga sprva skoraj nihče ni uporabljal, zaradi številnih posodobitev v zadnjem letu in pol pa je postal 3. najbolj priljubljen brskalnik na svetu, piše Monitor.

Po podatkih podjetja Net Applications se je tržni delež Chroma med septembrom 2008 in avgustom 2010 povečal za 6,4 odstotne točke. Delež Firefoxa se je v tem obdobju izboljšal za 3,8 odstotne točke, Internet Explorer pa je nazadoval za 13,8 odstotne točke.

Največji adut Firefoxa, glavnega konkurenta Internet Explorerju, so številni dodatki, ki omogočajo, da si uporabnik brskalnik povsem prilagodi. Vendar pa je tudi za Chrome na voljo vedno več dodatkov, kar nedvomno prispeva k njegovi priljubljenosti. Med glavne prednosti Chroma spadajo še hitrost zagona programa, hitrost prikazovanja spletnih strani in hitrost poganjanja skript JavaScript.

Chrome je tudi zelo varen brskalnik, saj s posebno tehniko virtualiziranja ostaja ločen od operacijskega sistema, zato potencialni napadalec škode zunaj brskalnika ne more povzročiti. Ker je vsaka odprta spleta stran izolirana od drugih, njeno sesutje ne bo prizadelo celoten brskalnik, ampak le en zavihek.

Posamezni brskalniki so si med seboj preveč različni, da bi lahko razglasili najboljšega. Tekmovanje med izdelovalci pa je za uporabnike lahko samo koristno, saj je hitrost Chroma spodbudila razvijalce Firefoxa, da so pohitrili pogon JavaScript, pa tudi razvijalci Opere so ta že tako hiter brskalnik še dodatno pohitrili.

Podrobni tržni deleži brskalnikov skozi čas (pdf, en) >>

Primerjalna tabela med brskalnikoma Firefox in Chrome (pdf, sl) >>

Viri:

Vir slike: Trap17.com

Vir MonitorNet; MarketShareNetMarketShare
Datum 13.09.2010
Print