Naslov 20. oktobra prihajajo domene s šumniki

Od 20. oktobra naprej bo možno registrirati domene, ki bodo vsebovale šumnike in še mnoge znake, ki se nahajajo v tabeli dovoljenih znakov internacionaliziranih domen (IDN), piše Arnesova spletna stran Register.

Zaradi domen medmrežje funkcionira enostavneje, saj si lažje zapomnimo imena in nazive kot številke. Domene so olajšale in prilagodile medmrežje množični uporabi, kar bodo na lokalni ravni storile internacionalizirane domene.

Kot so se sčasoma urejevalniki besedil prilagodili slovenščini, so se tudi domene in s tem naš košček medmrežja. Če želite domeno češnja, je kmalu ne bo več potrebno registrirati v obliki cesnja.si.

Domene s šumniki ne bodo prinesle nobenih tehničnih težav, saj bodo le-te zapisane v obliki, ki je združljiva z obstoječimi standardi, morda bo v določenih primerih potrebna le nadgradnja programske opreme.

Domena češnja.si je v ACE nizu (ASCII Compatible Encoding) zapisana takole: xn--enja-fua91c.si. Ko registrirate to IDN domeno, je prek spletnega brskalnika dostopna tako na naslovu www.češnja.si kot www. xn--enja-fua91c.si.

Tabela dovoljenih znakov IDN domen (pdf, en) >>

Splošni pogoji za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si (pdf, sl) >>

Viri:Register.si, 14.10.2010, Register.si, 2010

Vir slike: Ceoworld.biz

Vir Arnes
Datum 18.10.2010
Print