Naslov Evropska multimedijska knjižnica Europeana nudi več kot 14 milijonov vsebin

Evropska multimedijska knjižnica Europeana je bila ustanovljena leta 2008 z 2 milijonoma enot gradiva, danes pa nudi dostop do več kot 14 milijonov digitaliziranih knjig, zemljevidov, fotografij, slik ter filmskih in glasbenih posnetkov evropskih kulturnih ustanov, piše portal Evropske unije.

Evropska kulturna dediščina, ki je že vrsto let dostopa v arhivih, knjižnicah in muzejih, v vse večji meri postaja dostopna na vsakem računalniku. Število dostopnih vsebin je sicer v letošnjem letu preseglo zastavljene cilje, Evropska komisija pa je za dodatno pospešitev postopka digitalizacije gradiva ustanovila posebno posvetovalno skupino (t.i. Comité des Sages).

Digitalizirane fotografije, zemljevidi, slike, slike muzejskih eksponatov in druge slike sestavljajo 64% zbirke Europeana. 34% zbirke obsegajo digitalizirana besedila, med njimi je več kot 1,2 milijona knjig v celotnem obsegu, ki jih je mogoče prebirati in/ali naložiti s strežnika. Besedila zajemajo tisoče redkih rokopisov in prvih tiskanih knjig (inkunabul) do leta 1500.

Pogled na Triglav in Cankarjeva črtica Mater je zatajil

Med novimi, letos dodanimi deli, med drugim najdemo pogled na Triglav ob sončnem zahodu in delo Mater je zatajil, ki je del zbirke črtic Ivana Cankarja z naslovom Moje življenje.

Med nove vsebine spadajo tudi dela, kot so bolgarski pergamentni rokopis iz leta 1221, ki priča o zgodovini bolgarskega jezika; prva litovska knjiga "Catechismusa prasty szadei", izdana leta 1547; Aristotelov izvod "Technē rētorikēs" iz leta 1588 v stari grščini in latinščini; slike nizozemskega slikarja iz 17. stoletja Jana Steena; zbrana dela nemških avtorjev Goetheja in Schillerja; posnetek praznovanja ob dnevu danske ustavnosti iz leta 1907 in številne fotografije irskega samostana Glendalough iz obdobja pred 1. svetovno vojno.

Europeana namerava naslednje leto eksperimentirati z vsebinami, ki jih proizvajajo uporabniki, in bo le-te povabila, naj na Europeano pošljejo prispevke na temo prve svetovne vojne. Trenutno v Europeani potekata dve virtualni razstavi. "Reading Europe" ponuja bogat izbor redkih evropskih knjig in literarnih del. Razstava "art nouveau" prikazuje potencial, ki ga lahko dosežemo z združevanjem kulturne dediščine različnih držav.

Sedež Europeane je v nizozemski narodni knjižnici v Haagu na Nizozemskem. Upravlja jo fundacija Europeana Foundation in jo v 80 % financira EU. Ob začetku njenega delovanja leta 2008 so jo morali zaradi nepričakovano visokega interesa uporabnikov zapreti za mesec dni.

Poročilo (pdf, sl) >>

Viri:

Vir slike: Europeana

Datum 14.12.2010
Print