Naslov Širokopasovni dostop do interneta ima 95% slovenskih podjetij

Januarja 2011 je fiksni ali mobilni širokopasovni dostop do interneta imelo 95% slovenskih podjetij z vsaj 10 zaposlenimi (v nadaljevanju: podjetij), kar je za 7 odstotnih točk več kot v enakem obdobju lanskega leta, v raziskavi ugotavlja Statistični urad RS.

Največ (75%) podjetij s širokopasovnim internetnim dostopom je uporabljalo povezavo s tehnologijo xDSL. Druge vrste povezav, kot sta optična in kabelska povezava, je za dostop do interneta uporabljalo 29% slovenskih podjetij.

Mobilne širokopasovne povezave najbolj razširjene med podjetji v storitvenih dejavnostih

Mobilni širokopasovni dostop do interneta je v opazovanem obdobju imelo 50% podjetij. Med temi je 39% podjetij za dostop do interneta uporabljalo mobilno širokopasovno povezavo prek prenosnega računalnika z uporabo modema s tehnologijo vsaj 3G, 35% podjetij pa mobilno širokopasovno povezavo prek pametnega telefona s tehnologijo vsaj 3G.

Največji delež podjetij s povezavo vsaj 2, a manj kot 10 Mbit/s

V januarju 2011 je 10% podjetij uporabljalo širokopasovno povezavo s hitrostjo, manjšo od 2 Mbit/s. Delež podjetij, ki jim je povezava po pogodbi omogočala prenos podatkov s hitrostjo vsaj 2, a manj kot 10 Mbit/s, je znašal 40%. Povezavo, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo vsaj 10, a manj kot 30 Mbit/s, je imelo 32% podjetij.

Vir: Zupan, Gregor. Uporaba informacijsko - komunikacijske tehnologije v podjetjih, Slovenija, 2011 - končni podatki. Stat.si, 5.10.2011.
Vir slike: onlinemarketingseo.com.

Vir SURS
Datum 25.10.2011
Print