Naslov Preko spleta kupuje vedno več Slovencev
V tržno-raziskovalni hiši GfK Gral-Iteo opravili spletno raziskavo o e-nakupovanju GfK E-monitor. V zadnjem letu je več kot polovica spletnih kupcev preko spleta kupila več kot 3 izdelke, več kot 40% spletnih kupcev pa je v zadnjem letu za spletne nakupe porabilo več kot 50.000 sit.

V treh dneh je na spletno anketo odgovorilo več kot 700 anketirancev. V slovenski populaciji od 18 do 65 let je že tretjina spletnih kupcev, večina le-teh pa na spletu kupuje nekajkrat letno. Med vsemi uporabniki interneta na spletu kupuje že skoraj tri četrtine uporabnikov.

Spletni kupci še vedno največ kupujejo knjige, sledi računalniška oprema, med pet najbolj pogostih izdelkov, ki jih kupujejo spletni kupci, pa so še vstopnice za prireditve, oblačila in obutev ter letalske karte. V zadnjih letih so se najbolj povečali nakupi računalniške opreme, vstopnic in letalskih kart, medtem ko so knjige ter oblačila in obutev ostali na podobni ravni. Med ostalimi izdelki, ki jih spletni kupci tudi pogosto kupujejo, se je povečal delež spletnih »nakupov« počitnic in potovanj ter fotoaparatov.

Med slovenskimi spletnimi trgovinami spletni kupci največ kupujejo v trgoviniEnaA, sledijo Mimovrste ter BigBang/BOF.

Petina spletnih kupcev zaradi spletnih nakupov manj obiskuje klasične trgovine. Ključne koristi spletnega nakupovanja so prihranek časa in denarja ter dostopnost sicer nedostopne ponudbe.

Vir: GfK Gral-Iteo, 28.2.2006

Vir GfK
Datum 10.03.2006
Print