Naslov Kiber kriminal narašča

Kiber kriminal postaja vedno bolj razširjen, še posebej kriminal, povezan s kreditnimi karticami in krajami identitet, ugotavlja Evropska komisija.

V Veliki Britaniji je bila v letu 2006 zaradi kraj kreditnih kartic ustvarjena kar 428 milijonska izguba. Prevara je največkrat izpeljana potem, ko se ukradejo osebni podatki, najpogosteje preko nezaščitene e-pošte, nezaščitenih spletnih strani ali pa škodljive programske opreme. Ljudje tudi sami izdajajo informacije v elektronski pošti. Vrednost posamezne identitete je različna, giblje pa se od 10 do 1.000 $. Bolj iznajdljivi kriminalci so že začeli izkoriščati spletne telefonske komunikacije, kot jeSkype. Zlonamerna aplikacija simulira avtomatski odzivnik, ki zahteva številko tekočega računa in številko PIN, kar je dovolj za krajo finančnih sredstev.

Eden od možnih ukrepov, ki ga spodbuja Evropska komisija, je da ponudniki zagotovijo varnostne ukrepe, uporabniki pa se morajo nujno začeti izobraževati in ozaveščati. Še nekaj varnostnih predlogov:

  • računalnik moramo varovati pred virusi in ostalo škodljivo programsko opremo;
  • operacijski sistem mora biti posodobljen;
  • ne sme se odgovarjati na e-pošto, ki zahteva bančne podatke;
  • nameščajte le preverjeno programsko opremo;
  • izogibati se je potrebno sodelovanju pri kriminalnih aktivnostih, klub temu, da je obljubljen določen denarni znesek.

Poročilo >> (pdf, 303 KB, en)

Vir: SaferInternet, 29.5.2008

Datum 12.06.2008
Print