Naslov Lastnosti mladih uporabnikov interneta

Nova belgijska raziskava TIRO (Teens & ICT: risks and opportunities) ponuja novo tipologijo najstniških uporabnikov interneta ter tveganj in priložnosti, ki so povezana z internetom. V raziskavo je bilo vključenih 17 valonskih in 17 flamskih najstnikov, ki so sodelovali v poglobljenih intervjujih.

60 % najstnikov bi pogrešalo internet, če bi bila njihova povezava prekinjena, 40 % pa bi svoje življenje brez interneta opisalo kot dolgočasno. 93 % anketiranih najstnikov uporablja internet doma. 61 % najstnikov je že bilo izpostavljenih določenim eksplicitnim gradivom s spolno vsebino, 52 % pa je že videlo pornografske spletne strani. Četrtina najstniških uporabnikov je na spletu že prišla v stik z rasizmom. Dobrih 52 % preko spleta klepeta z ljudmi, ki jih pozna le preko spleta, 21 % pa jih je že bilo v stiku z odraslim človekom, ki se je izdajal za mladostnika. Desetina najstnikov je že doživela spolno motivirane nagovore. Problem je seveda tudi nasilje med najstniki. Izkazalo se je, da je bilo 34 % mladostnikov že nadlegovanih preko mobilnega telefona ali interneta.

Na področju varnosti mladine je potrebna regulacija, vendar pa represivni ukrepi ne bodo rešili vsega. Veliko bremena je na starših, ki morajo biti informacijsko pismeni, veliko vlogo pa igra tudi medgeneracijski dialog.

Poročilo >> (pdf, 40 KB)

Vir: Walrave, Michel. Teens & ICT: risks and opportunities. Safer Internet, 30.5.2008

Datum 08.07.2008
Print
Tema: Lastnosti mladih uporabnikov interneta

Ojla, v raziskavo je vključenih 17 francosko govorečih in 17 nizozemsko govorečih belgijskih najstnikov, ali bolje rečeno 17 valonskih in 17 flamskih najstnikov. lp l

Hvala za opozorilo!