Naslov M-plačilo

Banke so v dilemi zaradi uvedbe m-plačil, saj obstajajo priložnosti za izkoriščanje, banke pa bi tako tvegale potencialno izkoriščanje njihovih obstoječih plačilnih sistemov, ugotavlja Juniper research.

Preden imajo banke koristi od mobilnih plačilnih storitev, se pojavljajo vprašanja o zaupanju strank in integriteti infrastrukture.

Wilcox, analitik pri Juniper research, je podal primer irske banke, ki je uspešno lansirala  SMS plačevanje, ki predstavlja sedaj enega od top programov. Stranke lahko naložijo denar na mobitel iz lastnega tekočega računa, preprosto, s poslanim SMS sporočilom.

Mobilnike se lahko uporablja tudi za prenos denarnih sredstev, plačevanje računov in manjših storitev.

V VB je 65 % mobilnikov pripravljenih za uporabo storitve PAYG (plačaj ko greš), hkrati puščajo odprto možnost, da bi združili kartico in mobilni telefon.

Za omenjene storitve pa seveda obstaja tudi zadržek v smislu skrbi zaradi varnosti mobilnikov, saj so uporabniki  zadržani do tovrstnih storitev. V raziskavi je 80 % vprašanih odgovorilo, da mobilnika ne bi uporabili za finančne transakcije. Samo 5 % Britancev meni, da je m-plačevanje varno.

Zaenkrat ne bo koraka naprej, ko pa bodo uporabniki pozabili na svoje strahove, bi ta potencial lahko razvijali naprej in ga udejanili v praksi.

Poročilo>>

Vir: Cooper, Jane. The double-edged sword of m-payments. Juniper research, 9.6.2008.

Datum 30.07.2008
Print