Naslov Storm - eden od najuspešnejših programov za zlorabe prek spleta

Storm je eden izmed programov nove generacije, ki omogoča zlorabe prek spleta. Deluje tako na spletnih straneh kot tudi prek e-pošte, zato je njegova učinkovitost še večja.

Skupaj je Storm okužil okoli 50 milijonov osebnih računalnikov po vsem svetu, višek pa je dosegel julija 2007, ko je bilo hkrati okuženih kar 1,4 milijona osebnih računalnikov. Pojavil se je leta 2007, uporabiti pa ga je mogoče za različne načine zlorab. Od phishinga, pošiljanja nezaželene pošte, pošiljanja nezaželenih sporočil na bloge do vdorov v IM račune. Storm je izredno trdoživ, ima pa tudi napreden sistem razširjanja. Ko ga namestimo na računalnik se namreč razpošlje na več naslovov. Najbolj učinkovit je na Microsoftovem operacijskem sistemu.

Storm je sposoben na okuženem računalniku v eni sami uri poslati od 30 do 40.000 nezaželenih elektronskih sporočil. V času viška je proizvedel 20 % vsega svetovnega spama. Storm se je izkazal kot najbolj učinkovit program za izvajanje različnih nezaželenih operacij, saj se namesti hitro, zelo hitro "poskrbi za svoje potomce," hkrati pa ga je zaradi različnih tehnik, ki jih uporablja, zelo težko odkriti.

Glavni namen za Storma ni računalnikom po svetu povzročati škodo, pač pa pridobivati premoženjsko korist. Zaslužek prinaša prek phishing strani ter prek prodaje farmacevtskih izdelkov. Program namreč promovira spletno stran, ki prodaja cenene ponaredke zdravil iz Kitajske in Indije.

Poročilo (pdf, 617 KB, en) >>

Vir slike: www.ushl.com

Vir Akima
Datum 11.08.2008
Print