Naslov Nove spletne prevare na Facebooku

Facebook pretresajo napadi prevarantov. Če je bila do sedaj praksa predvsem v ustvarjanju novih računov in izdajanje za drugo osebo, se je zadnji izmed njih svojega zločina lotil nekoliko drugače. Vztrajno bedi nad naivnimi uporabniki, ki svoje podatke za vstop na stran puščajo na dosegu zločincev. Ko se jim tovrstni podatki znajdejo na dlani, imajo dostop do pravega profila oškodovane osebe.

Konkretni primer, ki se je nedavno dogodil je izgledal takole: Prevarant je na profilu svoje žrtve napisal sporočilo, ki je pozivalo vse prijatelje za finančno pomoč. Na poslovnem potovanju je namreč ostal brez denarnice in telefona ter vse kar si je želel je odhod domov. Prijatelji so priskočili na pomoč, tudi z nakazanim denarjem.

Pravi lastnik profila, je kmalu za tem, ko se na Facebook ni več uspel vpisati s svojim podatki, ugotovil, da je bil žrtev napada. Ker Facebook nima telefonske službe, ki bi v takih primerih lahko hitro reagirala, so se na opozorilo o napadu prek elektronske pošte odzvali prepozno. Eden izmed prijateljev je ostal brez 1200 dolarjev.

Primer je tipična phishing prevara. Žrtev je nevede pred dogodkom na Facebook vstopila preko lažne strani. Ta stran je bila oblikovno identična vstopni strani Facebooka. In ker žrtev ni bila pozorna na znake, ki izdajajo lažno stran, je vpisala svoje podatke. Te so prevaranti prestregli in prevzeli profil.

Kako prepoznati phishing stran si lahko preberete na Microsoftovi strani.

Vir: Wiezycki, Larry, Facebook ID Theft - New Phishing Scam, consumerwarningnetwork, februar 2009

Vir slike: consumerwarningnetwork.com

Vir consumerwarningnetwork.com
Datum 01.06.2009
Print