Naslov Francija z zakonom proti piratstvu

Francoska poslanska zbornica je sprejela predlog zakona, ki bo nezakonito prenašanje vsebin s spleta kaznoval tudi z izključitvijo internetnega dostopa.

Francosko Ministrstvo za kulturo ocenjuje, da bi zavoljo novega zakona dnevno brez spletnega dostopa ostalo približno 1000 posameznikov. Kršitelji bi bili sprva opozorjeni, če bi nadaljevali z nezakonitimi aktivnostmi, bi jim organi oblasti lahko izključili spletno povezavo, lahko pa bi jih kaznovali tudi z globo v višini 300.000 evrov ali zaporno kaznijo.

V primeru, da bi nezakonite vsebine s spleta prenašali otroci, bi se s kaznijo lahko soočili njihovi starši. Najprej bi bili opozorjeni, nato pa bi bila družina kaznovana z mesečno izključitvijo interneta in globo v višini 3.750 evrov.

Kritiki v prvi vrsti opozarjajo, da zakon predstavlja grožnjo na področju državljanskih svoboščin. Precej pozornosti je vzbudil tudi onkraj meja Francije; tako pri zabavni industriji, ki se zavzema za ohranitev dobička kot pri zagovornikih pravic zasebnosti, ki so zaskrbljeni glede nadzora s strani države.

Zaenkrat še niso znane vse podrobnosti, kako bi se zakon izvajal v praksi. Po znanih podatkih bi naročniki na svoj računalnik namestili namensko programsko opremo, ki bi organom oblasti omogočala izsleditev posameznikov, osumljenih nezakonitega prenosa datotek.

Kritiki izpostavljajo, da tovrstni programi še niso pripravljeni za uporabo. Poleg tega menijo, da je zakon povsem spregledal problem nezakonitega pretakanja vsebin. Video in glasba v pretočni obliki lahko omogočata nezakonito spremljanje vsebin, brez da bi se datoteke shranile na osebni računalnik, kot je to v navadi pri klasičnem prenašanju.

Da bi predlog postal zakon, mora prestati še eno preizkušnjo; potrditi ga mora manjši odbor predstavnikov zakonodajne oblasti, ki je zadolžen za usklajevanje dveh različnih verzij dokumenta.

Francija si je sicer že dlje časa prizadevala k sprejetju omenjenih ukrepov. Nazadnje je politiko treh prekrškov junija zavrnil Ustavni svet, saj bi novo nastala agencija Hadopi imela pooblastila za prekinitev internetne povezave kršiteljev. Zadnji predlog pa odločitev o izključitvi prepušča sodniku.

Vir: P, A. French piracy bill approved: '1000 a day could be taken offline '. Theindependent.co.uk, 16.9.2009

Vir slike: Downloading Legally

Vir The Independent
Datum 24.09.2009