Število e-nakupovalcev v EU se bo povečalo

02/28/2007

Potrošnja prebivalcev EU je ocenjena na 58 % BDP, spletna trgovina pa pridobiva pomembnost pri tej potrošnji, piše Dnevnik.

Napovedujejo namreč, da se bo v naslednjih petih letih obseg spletne trgovine podvojil, kar pomeni, da bo leta 2011 dosegel že 263 milijard evrov prometa. Na področjih potovanj, oblačil, živil in zabavne elektronike naj bi spletna trgovina dosegla največji obseg, več kot 10 milijard letno.

Trenutno le 6 % prebivalcev EU opravlja čezmejne spletne nakupe, med najbolj navdušenimi spletnimi nakupovalci pa so Švedi. Preko interneta redno nakupuje 39 % Švedov, sledijo jim Nemci in Britanci z 38 %. Med novimi članicami so nad e-nakupovanjem najbolj navdušeni Maltežani (9 % rednih e-nakupovalcev), sledi pa Slovenija z 8 %. Ugotovljeno je bilo, da več kot ima neko podjetje klasičnih prodajaln, manjši je obseg spletnega trgovanja. Tako ima Malta največji obseg trgovcev s spletnimi prodajalnami, sledita pa Avstrija in Irska. Slovenija ima 60 % trgovcev, ki svoje blago ponujajo preko spleta, kar pomeni, da je nad povprečjem EU15, ki znaša 59 %.

Slovenija je na vrhu držav, kjer trgovci ponujajo največ načinov prodaje na daljavo. Obstajajo štirje načini: internet, kataloška prodaja po pošti, telefonska prodaja in neposredna prodaja s trgovskim potnikom. Evropsko povprečje je 1,26 od štirih načinov, slovenski trgovci pa povprečno ponujajo 1,84 načina, kar nas uvršča na prvo mesto.

Vir: Caharijas, Domen. Spletni nakupi v EU so "težki" več kot 100 milijard evrov. Dnevnik, 17.2.2007

Članek je prebralo 12955 obiskovalcev

Komentarji