Naslov Kakovost anketnih vprašanj javnih glasovanj v slovenskih spletnih medijih
Avtor Simon Ličen
Leto 2005
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Hlebec Valentina
Datum vnosa 28.11.2005
Povzetek

Spletni mediji in javna glasovanja sta še razmeroma novi področji delovanja medijev. Avtor se je zato odločil za preučevanje kakovosti javnih glasovanj, ki so objavljena v slovenskih spletnih medijih. Anketna vprašanja in ponujeni sklopi vprašanj v teh glasovanjih bi morali brezhibni, vendar v praksi temu ni tako.

Teoretični del naloge se najprej osredotoči na razvoj spletnih medijev, nato opredeli funkcije in značilnosti spletnih anket ter značilnosti in vpliv javnomnenjskih glasovanj. V nadaljevanju avtor opiše slovenske spletne medije, kasneje pa izbrane tudi posebej predstavi. Med seboj je avtor primerjal tri slovenske spletne medije in sicer Dnevnik, 24 ur ter RTV Slovenijo.

Avtor je z analizo pokazal, da je kakovost spletnih vprašanj v vseh treh medijih podobna. Približno dve tretjini vprašanj je kakovostno zastavljenih, četrtina pa je zastavljenih neustrezno. Najbolj kakovostna vprašanja je avtor opazil pri spletnem mediju Dnevnik online. Naloga je lep primer interdisciplinarnega raziskovanja, saj združuje področja komunikologije, metodologije ter statistike. Izsledkov bi se lahko poslužili tudi uredniki obravnavanih spletnih mest in tako izboljšali svoja spletna glasovanja.

Podrobnosti

Diploma >> (pdf, 638 KB)

Ključne besede

spletni mediji, javno glasovanje

Print