Naslov Stari ljudje in (ne)uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije v vsakdanjem življenju
Avtor Kapel Ana
Leto 2005
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Hlebec Valentina
Datum vnosa 22.03.2006
Povzetek

V diplomski nalogi se je avtorica osredotočila na možnosti, ki jih ponujajo IKT, in ovire,  ki preprečujejo starim ljudem, da bi se vključili v informatično družbo. Zanimala jo je tudi uporaba IKT v Sloveniji in v kakšne namene jo stari ljudje uporabljajo.

V prvem poglavju nas avtorica seznani z odnosom med okoljem in posameznikom, v tem primeru starim človekom, ter vlogo, ki jo ima tehnologija pri premostitvah ovir, ki jih postavlja okolje. Nato je predstavila možnosti, ki jih IKT ponuja za bolj kvalitetno življenje v starosti. V sledečem poglavju so predstavljene bistvene ovire, ki starejšim ljudem onemogočajo uporabo IKT. V empiričnem delu je avtorica analizirala podatke iz raziskave, ki sta jo skupaj opravila SURS in RIS.

Avtorica je ugotovila, da večina starostnikov uporablja starejše IKT, kot TV in stacionarni telefon, medtem ko je uporabnikov interneta med starejšimi prebivalci Slovenije zelo malo. Med drugim avtorica tudi predlaga obsežnejšo kvalitativno študijo med starostniki, ki bi olajšala vključitev starostnikov v informatično družbo.

Podrobnosti

Diplomska naloga >> (pdf, 297 KB)

Ključne besede

IKT, sivi digitalni razkorak

Print