Naslov Uporabnost spletnega anketiranja v trženjskem raziskovanju
Avtor Renko Erik
Leto 2005
Ustanova Ekonomska fakulteta
Mentor Žabkar Vesna
Datum vnosa 04.05.2006
Povzetek

Danes si težko predstavljamo podjetje, ki v svoji panogi napreduje brez tržnega raziskovanja. Rast informacijsko-komunikacijskih tehnologij na tržne raziskave še kako vpliva. Za osebnim anketiranjem je prišlo na vrsto telefonsko anketiranje, nato računalniško podprto, trenutno zadnja stopnja pa so spletne ankete.

Avtor nam predstavi tipologijo spletnih anket po Couperju, analizira relevantne prednosti in slabosti spletnih anket  ter pokaže na napake pri spletnem anketiranju. V empiričnem delu avtor proučuje zavedanje blagovnih znamk na izbranem vzorcu. Izvedel je telefonsko anketo na naključnem reprezentativnem vzorcu ter spletno anketo med uporabniki interneta. Obe sta vključevali anketirance, ki so bili stari med 18 in 75 let.

Avtor ob zaključku naloge oceni, da so razlike med spletnim in telefonskim anketiranjem velike, največjo omejitev pa predstavlja premajhen delež uporabnikov interneta. Avtor meni tudi, da imajo spletne ankete svetlo prihodnost, trenutno predvsem med populacijo uporabnikov interneta.

Podrobnosti

Magistrsko delo >> (pdf, 801 KB)

Ključne besede

spletna anketa, tržno raziskovanje, internet

Print