Naslov Primerjava poslovnih modelov glasbenih spletnih trgovin
Avtor Benedik Daša
Leto 2005
Ustanova Ekonomska fakulteta
Mentor Damjan Janez
Datum vnosa 25.07.2006
Povzetek

V današnjem času zagotovo prek spleta dobimo več glasbe kot pa jo kupimo v trgovinah. Vendar prenos glasbenih datotek preko spleta ne spada pod legalno početje, zato so nastale spletne glasbene trgovine, kjer lahko kupimo le eno ali pa vse pesmi z določenega albuma. Avtorico diplomskega dela je zanimalo, kako uspeva spletnim trgovinam preživeti, ko pa si lahko na enostaven način glasbo »snamemo« z uporabo določenih programov.

Diplomsko delo je sestavljeno iz šestih poglavij. Za uvodom so predstavljeni osnovni pojmi ter zgodovinski oris spletnih glasbenih trgovin. Sledi poglavje, ki se posveča glasbeni industriji. V četrtem in petem poglavju v empiričnem delu naloge avtorica skuša odgovoriti na zgoraj zastavljeno vprašanje. Analizirala je dve spletni glasbeni trgovini in ju med seboj primerjala. Peto poglavje je namenjeno primerjavi uspešnega in neuspešnega modela poslovanja, na osnovi katere nato avtorica izlušči dejavnike uspeha.

V zaključku dela avtorica pove, da vodilna in najuspešnejša spletna glasbena trgovina tekmuje pravzaprav poti piratstvu in ne proti konkurentom. V tem primeru je piratstvo največji konkurent.

Podrobnosti

Diplomska naloga >> (pdf, 1.628 KB)

Ključne besede

splet, glasbena trgovina

Print