Naslov Zmanjševanje pomena nacionalnih meja pod vplivom informacijske in komunikacijske tehnologije ter emancipiranja posameznika
Avtor Bertole Breda
Leto 2006
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Hočevar Marjan
Datum vnosa 06.04.2007
Povzetek

V sistemu nove svetovne družbe se malim in velikim državam odpirajo nacionalne meje, dobivamo globalni informacijski komunikacijski sistem, ki v svoje okvire delovanja omogoča vključevanje vsem. Z diplomsko nalogo avtorica želi prikazati, kako se pod vplivi novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij vloga prostora v posameznikovem delovanju spreminja.

V prvem poglavju avtorica predstavi pomembnost prostora za družbeni razvoj, nato opredeli meje, njihov sociološki pomen, oblike, itd. Tretje poglavje je namenjeno obravnavi informacijsko-komunikacijskih tehnologij in meja, četrto pa tehnologiji in posamezniku.

Razvoj novih tehnologij povečuje svobodo posameznika, v prihodnosti bo zagotovo še več storitev dostopnih preko spleta, od doma. Nova tehnologija posamezniku omogoča povezovanje z velikim številom posameznikov s celega sveta, izven nacionalnih okvirov, vendar je pri povezovanju posameznik vedno bolj osamljen in odvisen od tehnologije.

Podrobnosti

Diplomska naloga >> (pdf, 271 KB)

Ključne besede

informacijsko-komunikacijska tehnologija, meja,

Print