Naslov Vpliv informacijske tehnologije na zaposlovanje arabskih žensk
Avtor Čerkez Katarina
Leto 2004
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Bučar Maja
Datum vnosa 13.04.2007
Povzetek

Ženskam so še danes pogosto kratene mnoge osnovne življenjske pravice, diskriminacija pa poteka v večih različnih aspektih njihovega življenja. Avtorica se je v nalogi lotila raziskovanja splošnih ženskih pravic v arabskem svetu oziroma v regiji Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike.

V prvem delu naloge je prikazana neenakost med spoloma, ženske v islamu ter razvoj regije Bližnji Vzhod in Severna Afrika. Drugi del je namenjen predstavitvi informacijske tehnologije ter digitalne ločnice, prikazane pa so tudi razvojne strategije z vidika informacijsko-komunikacijske tehnologije v omenjeni regiji. V nadaljevanju je avtorica razdelala trg delovne sile in udeleženost žensk v posameznih sektorjih, četrti del pa zajema študijo primerov informacijsko-komunikacijskih tehnologij in njihovih strategij v Savdski Arabiji in Tuniziji.

Raziskovano območje se želi v prihodnosti še bolj vključiti v informacijsko družbo, vendar se bo še pred tem moralo stanje na področju upoštevanja osnovnih človekovih pravic izboljšati.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 387 KB)

Ključne besede

informacijska družba, Bližnji Vzhod, neenakost, kultura

Print