Naslov Internet na Kitajskem
Avtor Premk Jurij
Leto 2007
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Trček Franc
Datum vnosa 13.04.2007
Povzetek

Razvoj interneta in ostalih tehnologij v zahodnem svetu kaže na to, da se uporaba tehnologij najhitreje in najlaže širi med mlajšimi in bolj izobraženimi populacijami, ki tehnologijo uporabljajo za medsebojno komuniciranje, iskanje informacij ter zabavo. Avtor meni, da je podobno tudi na Kitajskem.

V začetku avtor najprej predstavi kitajski politični in ekonomski sistem, nadaljuje pa s predstavitvijo ključnih pojmov in določitev informacijske družbe. Četrto poglavje, ki je tudi najbolj obsežno, je namenjeno analizi interneta v Ljudski republiki Kitajski po modelu štirih sfer. Uporabniki na Kitajskem so, podobno kot je trdila predpostavka, resnično mlajši in izobraženi, med nameni uporabe pa sami najbolj izpostavljajo zabavo in iskanje informacij, podatki pa kažejo, da je najbolj razširjena aktivnost komuniciranje.

Kitajski internetni prostor je postal nekakšno vzporedno vesolje ostalemu svetovnemu spletu, saj število uporabnikov raste, le-ti pa menijo, da je izbire v kitajskem jeziku na spletu dovolj.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 1,4 MB)

Ključne besede

internet, Kitajska, informacijska družba

Print