Naslov Zasvojenost z mobilnim telefonom
Avtor Podobnik Urša
Leto 2006
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Vehovar Vasja
Datum vnosa 13.04.2007
Povzetek

Razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije je povezan z mnogimi protislovji, saj nam daje več svobode, hkrati pa povečuje nadzor, povzroča odvisnosti, rešuje stare in ustvarja nove probleme. V diplomskem delu se avtorica osredotoča predvsem na določene negativne posledice in tveganja uporabe mobilnega telefona.

Teoretični del se začne s poglavjem o mobilni telefoniji, v katerem avtorica opravi pregled razširjenosti mobilne telefonije, psihološke vplive mobilnega telefona, itd. Tretje poglavje govori o zasvojenosti, četrto pa o zasvojenosti z mobilnim telefonom. Delo se nadaljuje z opredelitvijo raziskovalnega problema in metodologije. Sledita analiza podatkov ankete RIS-IKT ter interpretacija rezultatov.

V zaključku avtorica ugotavlja, da tudi v Sloveniji obstaja skupina uporabnikov mobilnega telefona, ki kaže znake zasvojenosti. Morda obstajata dve obliki zasvojenosti, prva je zasvojenost s komuniciranjem prek mobilnega telefona, druga pa zasvojenost s telefonom kot tehničnim pripomočkom.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 670 KB)

Ključne besede

mobilni telefon, zasvojenost

Print