Naslov E-država: prispevek k demokraciji ali projekt kapitalistične elite?
Avtor Deutsch Tomi
Leto 2005
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Oblak Tanja
Datum vnosa 13.04.2007
Povzetek

E-država so informatizirane državne institucije, ki delujejo z uporabo novih tehnologij. Nove IKT se uporabljajo za notranjo organizacijo institucij, za komunikacijo med njimi in za komunikacijo navzven, s čimer državne institucije močno povečujejo učinkovitost svojega delovanja.

Avtor v prvem poglavju analizira povezavo med ekonomskimi in političnimi elitami ter navezo države s kapitalističnim načinom proizvodnje. V drugem poglavju avtor vključi globalizacijske posledice in vplive, nadaljuje pa z opisovanjem reforme javnega sektorja in reformo ožje javne uprave, ki se vrši zaradi globalizacijskih pritiskov. Sledi analiza demokratičnosti e-države, v petem poglavju, ki nosi naslov Globoka demokracija, pa avtor ugotavlja, da zadovoljiva demokracija v kapitalističnem sistemu ni možna, obenem pa nakazuje nekatere premise postkapitalističnega sistema.

V zaključku avtor povzema, da za razširitev ali ohranitev demokratičnosti s pomočjo IKT v e-državi ni prostora, trenutno lahko e-demokracija le poveča probleme, s katerimi se sooča demokracija.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 659 KB)

Ključne besede

e-demokracija, kapitalizem, globalizacija, javna uprava

Print