Naslov Elektronska demokracija v Sloveniji skozi spletne strani parlamentarnih političnih strank in odzivnost poslancev na elektronsko pošto
Avtor Ožbej Marc
Leto 2006
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Lukšič Andrej
Datum vnosa 13.04.2007
Povzetek

Elektronska demokracija je relativno nov politološki izziv, ki jo odlikujeta dinamičnost in možnost razvoja.

Teoretski del opredeljuje različne oglede na teorije elektronske demokracije, razdelana so orodja elektronske demokracije in njihova uporaba v okviru raziskav diplomskega dela. Osrednji del naloge predstavlja empirični del. Avtor je predvideval, da spletne strani še ne vplivajo bistveno na politično voljo ljudi, ter da je odzivnost poslank in poslancev na elektronsko pošto nizka. Izvedeni sta bili dve raziskavi, ena po že obstoječi metodologiji, z drugo pa je avtor želel pripomoči k ustvarjanju novega metodološkega principa merjenja odzivnosti oblasti na primeru državnega zbora skozi e-anketo in elektronsko pošto.

Področje elektronske demokracije je zelo kompleksno. Pri večini strank je stanje spletnih strani zadovoljivo, zaključki, povezani s komunikacijskimi orodji elektronske demokracije pa so že manj zadovoljivi. Podpora elektronskim volitvam je bila manjša kot v prejšnji sestavi Državnega zbora RS.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 2,9 MB)

Ključne besede

elektronska demokracija, spletne strani, politične stranke, elektronska pošta

Print