Naslov Jezikovne in stilne posebnosti oglaševanja na spletu
Avtor Mahkota Živa
Leto 2005
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Kalin Golob Monika
Datum vnosa 26.04.2007
Povzetek

Z oglasi vseh vrst se srečujemo vsak dan, vsi oglasi pa imajo določene posebnosti glede na medij, v katerem jih zasledimo. Avtorico zanimajo jezikovne in stilne posebnosti oglaševanja na spletu ter ali se jezik in stil oglaševanja na spletu razlikujeta od tistega v tisku.

V teoretičnem delu naloge so definirani ključni pojmi, splet kot medij ter njegove implikacije k besedilnosti. Predstavljene so splošne jezikovne značilnosti spleta, ki jih je možno aplicirati na spletni oglaševalski in slovenski jezik. Avtorica se posveti tudi značilnostim oglaševanja na spletu s pomočjo raziskav, ki definirajo učinke, prednosti in slabosti oglaševanja na spletu, teoretični del pa nadgrajuje s primerjalno analizo spletnih ter tiskanih oglasov. Ključni del naloge predstavljata stilska in jezikovna analiza spletnih oglasov.

V nekaterih točkah se spletni oglasi jezikovno in stilno razlikujejo od tiskanih oglasov, po drugi strani pa so jim še vedno zelo podobni. Glavni nosilec ideje je besedilo, nekateri spletni oglasi vsebujejo polno pomenov in so za branje zanimivi, tudi če potrošnika oglaševano ne zanima, nekateri pa so bolj podobni objavam kot kreativnim oglasom.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 507 KB)

Ključne besede

oglaševanje, spletno oglaševanje, internet, stil

Print