Naslov Skupnostne mreže in spletne skupine samopomoči v socialnem delu
Avtor Mesec Bojana
Leto 2003
Datum vnosa 17.03.2004
Povzetek Raziskava je kvalitativna analiza na osnovi internetnega gradiva. Temelji v celoti na gradivu, to je na analizi svetovalnih razgovorov v socialnih forumih na internetu. Raziskava je komparativna, saj primerja šest različnih socialnih forumov na osnovi njihovih podrobnih opisov in analize (kodiranja).   Raziskava temelji na naslednjih podmenah in trditvah:
  • Prostovoljno delo ustvarja socialne mreže, ki povečujejo moč civilne družbe in omogočajo humanejše življenje v skupnosti
  • Nove oblike prostovoljnega dela (virtualno svetovanje) tvorijo nove oblike skupnosti, za katere je značilna prostorska brezmejnost.
  • Socialni stiki, ki nastajajo v virtualnih oblikah pomoči sočloveku, so drugačni, vendar niso substitut osebni komunikaciji ampak le-to poglabljajo in dopolnjujejo.
  • Cilji virtualnega svetovanja imajo družbeno in osebno dimenzijo, konkretno pa jih je mogoče in nujno prilagajati dani situaciji, da bi z njimi lahko dosegli čim večji uspeh.  
Raziskava je privedla do formuliranja kontekstualno vezane utemeljene teorije, ki je temelj za izdelavo metode prostovoljnega dela, ki bo v prihajajočem obdobju v Sloveniji prinesla največ novosti, ne bo pa zanikala ali opustila spoznanj in pridobitev, ki jih je prostovoljna dejavnost prinesla skozi zgodovino.   Ključne besede: socialno delo, organizacija, prostovoljno delo, virtualno prostovoljstvo, skupnost
Print