Naslov The Global Information Technology Report 2003-2004
Leto 2003
Ustanova RTV Slovenija
Datum vnosa 22.03.2004
Povzetek

Obširna publikacija (308 strani velikega formata) je izšla kot tretja v seriji poročil, ki jih izdaja Svetovni ekonomski forum (WEF). Uredili so jo Soumitra Dutta, Bruno Lanvin in Fiona Paua, izdala pa založba Oxford University Press v New Yorku leta 2004. V pripravi je sodelovalo kakšnih 150 institucij iz devetdesetih držav, iz Slovenije Institut za ekonomske raziskave (P. Stanovnik, M. Dernovšek, A. Vahčič).

Klaus Schwab iz WEF-a je povedal, da je namen publikacije oceniti napredek držav v njihovi mrežni pripravljenosti ter kritično obravnavati probleme, ki ovirajo polno uporabo informacijske komunikacijske tehnologije (IKT). Na eni strani je treba dati državam primerjalno podlago za ovrednotenje lastnih dosežkov, na drugi strani pa jim preprečiti sprenevedanje in potvarjanje dejstev okoli nezadostne aktivnosti na tem področju.

Poročilo je bilo prvič predstavljeno na Svetovnem vrhu o informacijski družbi decembra 2003 in se je s podnaslovom K pravični informacijski družbi postavilo na stran tistih, ki od IKT zahtevajo bistven prispevek k socialno uravnoteženi svetovni skupnosti. V tej luči je nekdanji kostariški predsednik Jose Maria Figueres postavil zahtevo po “connectivity for the next five billion”, če predpostavljamo, da je prva milijarda ljudi že na internetu.

“Dot-com boom” se je končal enako spektakularno, kot se je začel, in iluzije podjetnikov, da lahko vsi uspejo po vzorcu “Amazon-com”, so se razblinile. Zato pa so začele nastajati vladne e-strategije, po katerih se sistematično zlagajo potrebni pogoji za realne spremembe, obenem pa se dogajajo tudi paradigmatski premiki v glavah ljudi. Tako utemeljen razvoj že kaže rezultate, ki ne spominjajo več na prenapihnjene balone in na kramarsko pretiravanje, pač pa obetajo trajno uspešnost.

Print