Naslov Elektronska demokracija v refleksiji izbranih politoloških kategorij: politične participacije, politične moči in politične akcije
Leto 2003
Vir

S poti v digitalno demokracijo[Elektronski vir]

/urednika Andrej A. Lukšič, Tanja Oblak

Ljubljana : FDV, 2003. - (Knjizna zbirka Hermes)

Datum vnosa 24.03.2004
Povzetek

Kljucne besede: elektronska demokracija, elektronska javna participacija, politologija, politične implikacije IKT, participativna demokracija, politična participacija, računalniško posredovano komuniciranje.

Odnos med elektronskim komuniciranjem in demokracijo postaja teoretsko in praktično čedalje bolj produktivno izhodišče za razpravljanje o temeljnih kategorijah politološke znanosti. Politične aplikacije najnovejših informacijsko-komunikacijskih tehnologij, predvsem pa njihove demokratične in emancipatorne uporabniške možnosti, ponovno, v okviru različnih modelov demokratičnega političnega organiziranja, izzivajo razmišjanja o politični participaciji, politični svobodi in politični akciji. Premislek o naštetih kategorijah v politološki teoriji ne pomeni nič novega, novi pa se vendarle zdijo poiskusi oziroma načini implementacije tovrstnih političnih idealov v praksi. Pri tem se ponujajo različne variacije koncepta elektronske demokracije. Vendar pa podrobnejši premislek pokaže, da je za celovito razumevanje demokratično-participativnih potencialov interneta in osebnih računalnikov treba izhajati iz samega bistva politične teorije, iz njenih konceptov, modelov in tipologij. Natančneje, iz koncepta participativne demokracije.

Print