Naslov Teledelo - izziv Sloveniji
Avtor Mesec Sonja
Leto 2002
Vir

Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani

Ustanova RTV Slovenija
Datum vnosa 25.03.2004
Povzetek

  V diplomskem delu proučujem teledelo in njegovo uveljavljanje ter širjenje v Sloveniji. Glavni namen dela je ugotoviti razširjenost teledela v Sloveniji. Zanimalo me je tudi povpraševanje in ponudba teledela. V Sloveniji ni veliko podatkov o tej tematiki, pomagali pa sta mi dve raziskavi, ki sta mi dali nekaj informacij za analize. Do večjega števila podatkov sem prišla z anketo, ki je deloma primerljiva z raziskavama.

Diplomsko delo temelji na mnenju, da teledelo v Sloveniji .e ni dovolj poznano za mno.ično uporabo, imamo pa velike možnosti zanj. Razvoj teledela v Sloveniji je, tako kot v vseh drugih državah, tesno povezan z ekonomskimi koristmi ter prednostmi in slabostmi za podjetje in delavce. Vsa ta področja so obširno opisana v delu, saj menim, da na njih temelji celoten razvoj te oblike dela. Globalizacija in informatizacija je prisilila organizacije k večji uporabi nove informatizacijske tehnologije. Tako organizacija ni več omejena samo na eno državo, ampak je s pomočjo satelitov povezana z drugimi v večje sisteme. Taki sistemi so močnejši in delujejo brez prostorskih in časovnih ovir. Pri tem jim pomaga teledelo in telekomunikacijska oprema.

Diplomsko delo sem razdelila na pet poglavij. V prvem poglavju sem preučila dane opredelitve teledela. Opisane so definicije, ki se med seboj kakorkoli razlikujejo. Zaradi različnosti definicij so tudi podatki precej ohlapni, saj bi morali pri vsakem podatku preveriti, katera definicija je bila njegova osnova. V tem poglavju sem opisala tudi možne oblike teledela z več vidikov. Drugo poglavje je namenjeno proučevanju prednosti in slabosti teledela tako za delavce kot tudi za delodajalce. Opisane so koristi za državo in populacijo, ki bi jih pridobili z razširitvijo teledela v Sloveniji. Pri tem bi naleteli na ovire, ki so glavni razlog za pomanjkanje teledela. Zato sem ovire opisala z več vidikov. Zadnji del poglavja je namenjen obravnavi nadzora nad teledelavci ter zaupanju strank. V tretjem poglavju sem se ukvarjala z izbiro delavcev, managerjev in del, ki so primerni za teledelo. Pojasnila sem, kako izbrati prave ljudi in kak.ne morajo biti njihove lastnosti. Četrto poglavje opisuje ponudbo teledela v Sloveniji. Uporabila sem dve različni raziskavi. Rezultati med njima se razlikujejo, kar sem pripisala različnim definicijam teledela. Najbolj je razširjeno peto poglavje. V njem sem predelala povpraševanje po teledelu v Sloveniji. S povpraševanjem sem opredelila delavce, ki si želijo opravljati tako delo, medtem ko sem s ponudbo opredelila ponudbo teledela s strani podjetij. Izvedla sem anketo med studenti in naredila analizo rezultatov. Te rezultate sem primerjala z že obstoječimi iz prve raziskave v Sloveniji. Del tega poglavja obravnava tudi programe za napredek teledela v Sloveniji, saj bomo z vključitvijo v EU s teledelom konkurenčnejši.

Ključne besede

0

Print