Naslov Elektronska osebna izkaznica
Avtor Dobnikar Aleš, Šel Davorka, Jemec Barbara
Leto 2004
Ustanova RTV Slovenija
Datum vnosa 14.12.2004
Povzetek

Z razvojem e-poslovanja in uvajanjem e-storitev države se je pojavila potreba po izkazovanju istovetnosti strank v elektronskem svetu. Tehnično rešitev za izkazovanje istovetnosti v elektronskem svetu predstavljajo digitalna potrdila. Zato je overitelj digitalnih potrdil na Centru Vlade RS za informatiko že leta 2001 pričel z izdajanjem digitalnih potrdil SIGOV-CA za državne organe in SIGEN-CA za državljane in poslovne subjekte. Na ta način sta bila uporabnikom digitalnih potrdil SIGOV-CA in SIGEN-CA omogočena varen dostop in uporaba e-storitev države.

Da bi še bolj približali e-storitve države ter omogočili varno in enostavno uporabo le-teh, je vzpostavljen projekt Elektronske osebne izkaznice (eOI). Le-ta predstavlja identifikacijski dokument, ki združuje klasično osebno izkaznico in čip z digitalnimi potrdili ter posledično omogoča izkazovanje istovetnosti v fizičnem in elektronskem svetu. Cilj projekta eOI je tako postaviti celotno infrastrukturo, ki je potrebna za izdajanje eOI.

V prispevku bo podan pregled stanja na projektu eOI s poudarkom na nekaterih pomembnih oz. novih segmentih infrastrukture za izdajanje eOI (čip, javno dostopne točke,…) ter primerjava s sorodnimi projekti v državah članicah EU. Zaradi čedalje bolj izražene potrebe po interoperabilnosti zunaj državnih meja, pa bodo v nadaljevanju predstavljeni standardi in priporočila ter dosežki članic EU na tem področju.

Print