Naslov Informatizacija lokalnih skupnosti z vidika občin in asociacij občin
Avtor Kozel Edvard
Leto 2004
Ustanova RTV Slovenija
Datum vnosa 14.12.2004
Povzetek

Informacijska podpora delovnim procesom zagotovo ostaja najpomembnejši vidik in dejavnik uspeha modernizacije dela občinskih uprav. Velika prizadevanja za izboljšanje stanja na tem področju, ki so se pospešeno odvijala v zadnjih nekaj letih, so nedvoumno pokazala na ključne nosilce aktivnosti, njihove vloge, pristojnosti in odgovornosti.

Zgodba torej, v kateri na prvem mestu nastopajo po svojih geografskih, družbenopolitičnih in gospodarskih lastnostih raznolike, a po nalogah in funkcijah enake občine. Na podlagi poznavanja razmer ter izkušenj in znanja kadrov so zagotovo zmožne na ustrezen način identificirati in opredeliti probleme, kot tudi predlagati rešitve.

Kot druga je tukaj država, ki ji mora biti v interesu učinkovita lokalna samouprava, saj brez nje ne more biti učinkovite javne uprave. Njena vloga je v zagotavljanju potrebnih zakonskih podlag in standardov ter s tem vzpostavljanje primernega okolja za implementacijo skupnih in splošno uporabnih rešitev. Elektronsko poslovanje kot imperativ uvajanja informacijske tehnologije predvideva prenovo poslovnih procesov. Upoštevanje standardov in uporaba modernih tehnologij mora zagotavljati povezovanje tako znotraj organov javne uprave kot tudi v okviru evropskih integracij, v katere je Slovenija vstopila. Vsi ti procesi pa niso niti najmanj preprosti in še manj brezplačni. Občine tega zalogaja zagotovo niti organizacijsko niti materialno niso zmožne. Ustrezna finančna sredstva državnega proračuna kot tudi možnosti koriščenja sredstev EU so za uspešno podporo informatizacije občin nepogrešljiva. Izrednega pomena so se pokazale oblike povezovanja občin, skozi katere lahko le te izražajo skupne interese, organizirano nastopajo kot kompetenten sogovornik državnim organom, kot naročnik na tržišču informacijskih storitev in konkurent za sredstva EU.

Kot tretji subjekt sodelujejo v procesih informatizacije občinskih uprav seveda še ponudniki oz. izvajalci, ki lahko s primerno oceno organov lokalne samouprave kot tržne niše in korektnim pristopom mnogo pripomorejo h konkurenčnosti in s tem kakovosti storitev. Prednosti in pozitivni učinki uvedbe elektronskega poslovanja morajo biti v interesu vseh navedenih akterjev. Doseganje ciljev pa zagotavlja le jasno izražena pripravljenost za sodelovanje, opredeljene odgovornosti pa morajo pomeniti tudi obvezo za izpolnjevanje nalog

Print