Naslov Regulacija medomrežnega povezovanja na prehudu v liberaliziran trg telekomunikacij
Avtor Mušič Matjaž
Leto 2003
Vir

Cobiss

Ustanova Ekonomska fakulteta
Mentor Hrovatin Nevenka
Datum vnosa 10.01.2005
Povzetek

Cilj magistrskega dela je s primerjanjem cen in analizo metod regulacije v Sloveniji in Evropski uniji pokazati, da je treba za razvoj telekomunikacijskega trga pri nas več pozornosti nameniti regulaciji medomrežnega povezovanja.

Začetek naloge pojasnjuje teoretične vidike medomrežnega povezovanja, ter vzroke za tako pomembnost regulacije medomrežnega povezovanja. Nato so izpostavljene metode, ki jih strokovnjaki in Evropska komisija vidijo kot ključ za uvedbo stroškovno usmerjenega medomrežnega povezovanja. Prikazan je razvoj medomrežnega povezovanja v Evropski uniji, na koncu pa avtor prikazuje položaj v Sloveniji na tem področju, Slovenijo pa primerja z državami EU, nakazuje pa tudi nadaljnje korake na področju medomrežnega poslovanja.

V zaključku avtor pove, da v Sloveniji konkurenca na področju telekomunikacij še ni dosegla zadostne ravni, cene v Sloveniji pa so nekajkrat višje kot v državah EU.

Podrobnosti

Magistrsko delo >> (pdf, 600 KB)

 

Ključne besede

telekomunikacije, liberalizacija, informacijska tehnologija, mreže, regulacija, stroški, cena, struktura, mednarodne primerjave,

Print